Mülteci sorunu bakanlar zirvesinde

Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin adalet ve içişleri bakanları bugün Brüksel’de toplanarak, mültecilerin dağılımına ilişkin çözüm bulunmaya çalışılacak.

Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin adalet ve içişleri bakanları bugün Brüksel’de toplanarak, mültecilerin dağılımına ilişkin çözüm bulunmaya çalışılacak. Mültecilerin özellikle Balkanlar üzerinden AB’ye giriş çabaları da devam ederken, Almanya sınırlarındaki kontrolleri yeniden devreye soktu.

Brüksel’deki zirvede, AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker tarafından sunulan ve 160 bin mültecinin paylaşımını öngören plan da tartışılacak. Ancak başta Polonya, Çek Cumhuriyeti ve Slovakya olmak üzere birçok üye ülke kota sistemine karşı çıkıyor ve sorumluluk almaya yanaşmıyor.

Juncker’in planına destek veren Almanya’nın İçişleri Bakanı Thomas de Maizière, Cuma günü Prag’da Çek meslektaşı ile görüşmüştü. Ancak görüşmeden herhangi bir sonuç çıkmamıştı.

Öte yandan, geçtiğimiz haftalarda sınırları açarak on binlerce mültecinin topluca geçişine izin veren Almanya, sınır kontrollerini sıklaştıracağını duyurdu. Dün bir açıklama yapan İçişleri Bakanı Thomas de Maizière, mültecilerin ‘ülke seçme’ hakkının olmadığını söyledi.

Mültecilere seslenen de Maizière, “sığınacakları devleti seçemeyeceklerini anlamalılar” dedi. De  Maizière, mültecilerin davalarının ilk iltica başvurusu yaptıkları Avrupa ülkesinde görülmesini öngören Dublin Antlaşması’nın ‘işletilmesi’ gerektiğini de vurguladı.

Almanya’nın sınır kontrolleri kararı, Cumartesi günü Avusturya’ya sınır olan Bavyera eyaletinin başkenti Münih’e 13 bin civarında mülteci gelmesi ardından geldi.

Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre, bu yılın başından itibaren Ege ve Akdeniz üzerinden AB ülkelerine giriş yapan mültecilerin sayısı 500 bin kişiyi aşmış durumda. Bu yılın ortalarına kadar daha çok Libya üzerinden İtalya’ya gelişler yaşanırken, Libya’daki iç savaş ve Akdeniz’de yaşanan tekne faciaları ardından Yunanistan ve Balkanlar seçeneği devreye girmiş durumda.

Bu yıl içinde AB’ye giriş yapan mültecilerin yarıya yakınının Türkiye veya diğer komşu ülkelerden Yunanistan’a geçtikleri biliniyor.