Müslümanların öfkesini kim yatıştıracak?

Müslümanların öfkesini kim yatıştıracak?

Ýslam ülkelerinde batı karşıtı şiddet olaylarını tetikleyen filmin ABD'li yapımcısı Nakoula bu sabah gözaltına alındı. Ancak Hz. Muhammed'e hakaretler içeren filmin Ýslam dünyasında yarattıðı etkinin uzun süre devam etmesinden endişe ediliyor. Papa Müslümanlara 'sakin olun' çaðrısı yaparken, batının en büyük korkusu ise olayların yoðun Müslüman nüfusunun bulunduðu Avrupa'ya sıçraması.

Yahudi işadamlarından beş milyon dolar baðış toplanarak yapıldıðı iddia edilen "Innocence of Muslims" (Müslümanların Masumiyeti) filminin internette yayımlanan 13 dakikalık fragmanı, geçtiðimiz hafta dünya çapında yaşayan Müslümanların sert öfkesine neden olmuştu. “Hz. Muhammed hakkındaki gerçekleri açıklıyoruz” sloganıyla başlayan ve Hz. Muhammed ve ve Müslümanlara hakaretler eden filmin 'doðu-batı' dünyalarının arasını açmasından endişe ediliyor.

2005 yılında Hz.Muhammed karikatürlerinin yayınlanması ve ardından patlak veren gösterilerini aratmayan şiddet olayları 'domino etkisi' gibi bütün Ýslam ülkelerine yayılıyor. Salı günü Libya'nın Bengazi kentindeki ABD Büyükelçiliðine yapılan ve büyükelçi ile üç ABD'linin öldürülmesiyle başlayan olaylar, son olarak Müslümanların yaşadıðı batılı ülkelere de sıçradı.

ÝLK KEZ ALMANYA DA HEDEF ALINDI

Avustralya’nın Sydney kentinde ABD Büyükelçiliðine girmek isteyen yüzden fazla göstericiyle polis arasında şiddetli çatışmalar yaşanırken, çok sayıda kişi gözaltına alındı. Benzer olayın 15 milyondan fazla Müslüman'ın yaşadıðı batı Avrupa ülkelerinde de başlamasından büyük endişe duyuluyor.

El Kaide ve radikal dinci gruplar "Batılılara ait sembolleri Ýslam ülkelerinden çıkarma” çaðrısı yaptı. Benzer bir çaðrı Pakistan Taliban örgütünden de geldi. Dün ABD'nin dışında ilk kez Almanya'ya yönelik saldırının da yapılması batılı ülkelerin korkusunu arttırdı. Dün Sudan'ın başkenti Hartum'daki Alman Büyükelçiliði'ne göstericiler saldırmış, binanın kapı ve camları kırılmıştı.

PAPA'DAN 'SAKÝN OLUN' ÇAÐRISI

Lübnan'a giden Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Benedikt ise Müslümanlara sakin olması yönünde çaðrılar yaptı. Lübnan nüfusunun yüzde 40'nın Hıristiyan olduðuna dikkat çeken Papa, her iki din arasında daha saðlam köprülerin kurulmasını ve provokasyonlara kulak verilmemesi gerektiðini söyledi.

ABD hükümetinin de talebine raðmen "Müslümanların Masumiyeti" filmine hala YouTube’dan ulaşmak mümkün. Aynı şekilde internet arama motoru Google da filmi kaldırmayacaðını duyururken, birçok Ýslam ülkesinde YouTube’a erişim engellendi.

Söz konusu filminin ABD'li yapımcısı Nakoula Basseley Nakoula ise California'nın Cerritos şehrindeki evinden polis tarafından gözaltına alınarak ifadesi alındı. Nakoula'nın yüzü kamaralardan saklanırken, polis daha önce dolandırıcılıktan ceza alan Nakoula'nın şartlı tahliye koşullarını ihlal edip etmeyeceðinin inceleneceðini bildirdi.

ABD basınına göre çalıntı kimliklerle bankalarda hesabı bulunan çok sayıda kişinin parasını çalan Nakoula, 2010 yılında 21 ay hapis cezası aldı. 800 bin dolar ödemeye mahkum edilen Nakoula 5 yıl boyunca bilgisayar ve internet kullanması yasaklanarak şartlı tahliye edilmişti.