Irak’ta düğünde yangın: En az 100 ölü, 150 yaralı

Irak’ın kuzeyindeki Ninova’daki küçük bir kentte düzenlenen düğün töreni sırasında havai fişekler yangına neden oldu, en az 100 kişi hayatını kaybetti.

Hamdaniye kentindeki bir kutlama salonunda düzenlenen düğün töreni sırasında havai fişekler yangına neden oldu.

Irak haber ajansı INA’ya göre Ninova sağlık yetkilileri en az 100 kişinin öldüğünü ve 150’den fazla kişinin yaralandığını açıkladı.

Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Seyf EL Bedir de bu bilançoyu doğruladı.

Musul’un doğusunda bulunan kasabada çoğunlukla Hristiyanlar yaşıyor. Sivil Savunma, dramın yaşandığı kutlama salonunda “yüksek derecede yanığı ve güvenlik kurallarına ters” olan prefabrik panoların olduğuna dikkat çekti.

Aynı kaynağa göre, "Yangın, yüksek derecede yanıcı ve ucuz inşaat malzemelerinin kullanılması nedeniyle tavanın bazı kısımlarının düşmesine neden oldu."

Açıklamada, "Ön bilgiler, düğünde havai fişek kullanıldığı ve bunun da mekanda yangına yol açtığı yönündedir" denildi.

Ninova ovasında Hristiyanların yaşadığı çok sayıda kasaba gibi Karakuş ve kiliseleri DAİŞ çetelerinin haziran 2014’de bölgeye girişiyle yıkılmış va yağmalanmıştı. DAİŞ çetelerinin 2017’de bölgeden çıkarılması ardından yeniden inşa başlamıştı.

Irak’ta diğer birçok alanda olduğu gibi inşaat sektöründe de güvenlik kurallarına uyulmuyor. Savaşların yanısıra kangrenleşen yolsuzluk ve beceriksiz yöneticiler, yaşam koşullarının düzelmesi önünde ciddi engel teşkil ediyor.

Temmuz 2021’de ülkenin güneyinde bir hastanenin Covid ünitesinde çıkan yangında 60’ı aşkın kişi hayatını kaybetmişti.