Myanmar'da 65 öğrenci ve aktivist mahkemede

Myanmar'da yeni eğitim reformunu protesto ettikleri için gözaltına alınan 65 kişi dün mahkemeye çıkarıldı.

Myanmar'da yeni eğitim reformunu protesto ettikleri için gözaltına alınan 65 kişi dün mahkemeye çıkarıldı.

Öğrenciler ve aktivistlerden oluşan gurup, 2 hafta önce yeni eğitim yasasını protesto ederken gözaltına alınmışlardı.

Haklarında polise mukavemet gösterme ve uyarılara rağmen dağılmayarak gösterilere devam etme suçlarından dava açılan 65 kişinin 6 yıla kadar hapis cezası alabilirler.

İki hafta önce Myanmar polisinin protestocuları dağıtmak için aşırı güç kullanması tepkilere yol açmış, bunun üzerine Myanmar Devlet Başkanı Thein Sein, polisi savunarak benzer müdahalelerin Batılı Ülkelerde de olduğunu söylemişti.

Letpadan kentinde mahkemeye çıkarılan 65 kişinin yanı sıra 5 kişi hakkında gıyabında tutuklama kararı verildi, mahkemeleri daha sonra görülecek olan 11 kişi ise kefaletle serbest bırakıldı.

Yeni eğitim reformu, eğitimle ilgili tüm kararlarda hükümeti sorumlu kılıyor. Ancak öğrenciler, merkeziyetçi bir eğitim sistemine karşı çıkıyorlar. Yasa aynı zamanda, öğrencilerin dernek kurmalarını ve yerel dilleri kullanmalarını da yasaklıyor.

Öğrencilerin geçtiğimiz Kasım ayından beri devam eden protestolarına halktan ve Budist rahiplerden destek geliyor.

2010 yılında, askeri rejimin ortadan kaldırılmasından bu yana Myanmar'da pek çok reform gerçekleştirildi. Ancak uzmanlara göre, ülkedeki yasalar hala çok baskıcı ve zamanın gerisinde.