Mısır’da cumhurbaşkanlıðı seçimi

Mısır’da cumhurbaşkanlıðı seçimi

Parlamento’nun ordu kuşatması altında olduðu Mısır’da Cumhurbaşkanlıðı seçimlerinin ikinci turu için oy verme işlemi başladı.

Halk, devrik lider Hüsnü Mübarek döneminin kadrolarından eski başbakan Ahmed Şefik ile Müslüman Kardeşler’in adayı Muhammed Mürsi arasında tercihte bulunacak. Muhammed Mürsi, seçimlerin ilk turunu rakibi Ahmed Şefik’in önünde tamamlamıştı.

Yaklaşık 50 milyon kayıtlı seçmenin bulunduðu ülkede oy verme işlemi sabah erken saatlerde başlarken, başkent Kahire’deki seçim merkezlerinin önünde uzun kuyrukların oluştuðu görüldü. Oy verme işlemelerinin akşam 19.00’a kadar devam edeceði seçimin sonuçlarının önümüzdeki hafta açıklanması bekleniyor.

Seçim, anayasa mahkemesinin önceki gün almış olduðu parlamentonun fesih edilmesi kararının gölgesinde yapılıyor. Anayasa mahkemesi, Müslüman Kardeşler ile El Nur Partisi'nin birinci ve ikinci sırada tamamladıðı seçimin yasalara aykırı olduðunu belirterek parlamentonun fesih edilmesi gerektiðine karar vermişti. Mahkeme ayrıca, eski başbakan Ahmet Şefik'in de devlet başkanlıðı seçimlerine katılmasının önünü açmıştı.

Mahkemenin kararı ardından yönetimi elinde bulunduran Yüksek Askeri Konsey, yasama yetkisini devraldıðını açıklarken, kararı yapmış oldukları devrime ‘darbe’ olarak niteleyen muhalifler Tahrir Meydanı’na akın ederek protestolara başladılar. Bir grup göstericinin parlamentoya yürümesi üzerine ordu bu kez parlamentoyu kuşatma altına aldı. Muhalifler mahkeme kararını, yönetimi elinde bulunduran ordunun iktidarını saðlamlaştırma girişimi olarak tanımlarken, Mübarek karşıtı halk devriminin boşa çıkarılmak istendiðini söylüyor.

Cumhurbaşkanlıðı seçimlerini kazanması beklenen Müslüman Kardeşler’den ise karara ilişkin çelişkili açıklamalar geldi. Müslüman Kardeşler yaptıðı yazılı açıklamada, mahkeme kararının Mısır'ı "Mübarek döneminden daha tehlikeli olabilecek çok zor günlere sürükleyebileceðini" söyledi. Açıklamada, "Ýktidarın bir önceki dönemin sembollerinden birine verilmesiyle devrimin getirdiði tüm demokratik kazanımlar silinebilir" dendi.

Müslüman Kardeşlerin Cumhurbaşkanlıðı adayı Muhammed Mursi ise, "Anayasa Mahkemesi'nin kararına, ve dolayısıyla devletin kurumlarına ve kuvvetler ayrılıðı ilkesine saygı duyuyorum" dedi.

Mahkemenin kararı ardından esas muhalif kesimlerin boykot çaðrıları nedeniyle bugünkü seçimlere katılım oranının düşük olması bekleniyor. Bazı gözlemciler, seçimi kazanan kim olursa olsun, Mısır’da Mübarek’i deviren halk ayaklanması ardından ülkenin geleceðinin belirleneceði ikinci bir hesaplaşmanın yaşanmasının kaçınılmaz olduðunu söylüyor. Kapışmanın, gelecek hafta anayasa mahkemesinin fesih ettiði parlamentonun toplanması sırasında başlayabileceði tahmin ediliyor.