Mısır’da ikinci Tahrir ayaklanması kapıda

Mısır’da ikinci Tahrir ayaklanması kapıda

Mısır’da halk dün cumhurbaşkanlıðı için sandık başına gittiði sırada iktidarı elinde bulunduran Ordu adeta darbe yaparak yetkilerini arttıracaðını ilan etti. Anayasa Mahkemesi’nin parlamentoyu fesih etme kararı ardından gelişen ordu darbesi ikinci bir Tahrir ayaklanmasının kapıda olduðu yorumlarına neden oldu.

Mısır halkı dün ilk kez cumhurbaşkanını seçmek üzere sandık başına gitti. Müslüman Kardeşler'in partisi olan Özgürlük ve Adalet Partisi'nin adayı Muhammed Mursi ile eski başbakan Ahmet Şefik arasında geçen seçimi Müslüman Kardeşler adayı Mursi kazandı.

Tümüne yakını açılan sandıklardan çıkan sonuçlara göre Mursi yüzde 52 oy alırken Şefik'se yüzde 48 oy aldı.

Seçim zaferini Kahire'de düzenlenen basın toplantısında ilan eden Mursi, ''Bize oy veren ve vermeyen tüm Mısır halkına teşekkür ediyorum. Bize demokrasiyi ve özgürlüðü baðışlayan Allah'a hamd olsun'' dedi.

Ancak Mısır’daki esas gelişme halk sandık başına gittiði sırada yaşandı. Dün öðle saatlerinde açıklama yapan, Mısır’da iktidarı elinde bulunduran Yüksek Askeri Konsey, anayasaya ek maddeler koyacaðını duyurdu. Bu maddelere göre yeni cumhurbaşkanı, Mısır ordusunun işlerine müdahale edemeyecek, askeri atamaları yapamayacak, askerlerin emekliye ayrılmalarına karışamayacak ve askeri personelin görevine son veremeyecek.

Mısır Anayasası'na ilave edilen maddelerden birisi de "Başkomutanlık" yetkisinin, yeni anayasa yapılıncaya kadar cumhurbaşkanına verilmeyip, Yüksek Askeri Konsey Başkanı'nda kalmasını öngörüyor.

Daha önce 30 yıl iktidarda kalan Hüsnü Mübarek'in devrilmesinden sonra yönetimi devralan, 30 Haziran'a kadar, idareyi yeni seçilecek cumhurbaşkanına teslim edeceðini belirten konseyin bu çıkışı darbe olarak nitelendirildi.

Ordunun yasama görevini de devralması anlamına gelen Anayasa Mahkemesi’nin Perşembe günü meclisi feshetme kararı ardından gelen bu açıklama Mısır’da siyasi krizin daha da derinleşmesinin habercisi niteliðinde.

Dünkü seçimleri boykot ederek Anayasa Mahkemesinin kararını ‘devrime karşı darbe’ olarak tanımlayan Mısır’daki halk devriminin esas gücünü oluşturan gençlik örgütlerinin Yüksek Askeri Konsey kararına sert tepki göstermeleri bekleniyor. Bazı gözlemciler, Mübarek’in iktidardan düşürülmesinin sembolü haline gelen Tahrir Meydanı’nın ikinci bir ayaklanmaya sahne olacaðı görüşünde.

Mübarek iktidarına karşı halk ayaklanmasına destek veren, şimdilerde feshedilen parlamento ile yetkileri kısıtlanan cumhurbaşkanı makamını ele geçiren Müslüman Kardeşler’in ordu karşıtı bir ayaklanmaya destek verip vermeyecekleri merak konusu. Tüm veriler Mısır’daki mevcut siyasal krizin yeniden sokakta yaşanacak hesaplaşma ile belirleneceðini gösteriyor.