Mısır Meclisi toplandı

Mısır Meclisi toplandı

Mısır Meclisi, Yüksek Askeri Konseyi’nin fesih kararını tanımayarak toplandı. Kısa süren oturumda, Anayasa Mahkemesi'nin meclisi geçersiz kılan kararı hakkında yasal bir görüş almak için oylama yapıldı.

Meclis Başkanı Saad El Katatni, açılışta yaptıðı konuşmada, meclis oturumunun fesih kararına aykırı olmadıðını, mahkemenin kararının uygulanmasına ilişkin seçenekleri deðerlendireceklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin çaðrısı üzerine toplanan meclis oturumu 5 dakika sürdü. Sembolik önem taşıyan oturum Cumhurbaşkanı Mursi’nin Yüksek Askeri Konsey ile ilk ciddi çatışması anlamına geliyor.

Yüksek Askeri Konsey, Müslüman Kardeşler adayı Muhammed Mursi’in geçtiðimiz ay kazandıðı cumhurbaşkanlıðı seçimlerinden hemen önce Cumhurbaşkanının yetkilerini kısıtlayan bir dizi karar almıştı. Askeri Konsey bununla da yetinmeyerek, üyelerinin çoðu devrik Hüsnü Mübarek döneminden kalma Anayasa Mahkemesi’ne, cumhurbaşkanlıðı seçimlerinin sonuçları açıklanmadan hemen önce, geçen yıl yapılan parlamento seçimlerini anayasaya aykırı bularak iptal ettirmişti. Bu karar ardından meclisin toplanması askerler tarafından engellendi.

Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, Askeri Konseyi ile Anayasa Mahkemesinin kararlarına karşı çıkarak Meclisi toplantıya çaðırdı. Yüksek Askeri Konsey'in cevabı ise gecikmedi. Pazartesi günü Mursi'ye uyarı niteliðinde bir mesaj geldi. "Silahlı güçler, anayasadan, meşruluktan ve yasalardan yanadır" denilen açıklamada, fesih kararına saygı gösterilmesi istendi.

Hüsnü Mübarek'in devrilmesinin ardından 16 ay boyunca ülkeyi yöneten Mısır ordusu, 30 Haziran'da idareyi Mursi'ye devretmişti.