Mısır ordusu cumhurbaşkanını uyardı

Mısır ordusu cumhurbaşkanını uyardı

Mısır’da yönetimi elinde bulunduran Yüksek Askeri Konsey, anayasa mahkemesinin yasadıðı ilan ettiði meclisi toplantıya çaðıran Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’yi uyararak, anayasaya uymasını istedi.

Mısır’da geçtiðimiz ay cumhurbaşkanlıðı seçimlerini Müslüman Kardeşler adayı Muhammed Mursi kazanmıştı. Seçimden hemen önce Yüksek Askeri Konsey, Cumhurbaşkanının yetkilerini kısıtlayan bir dizi karar almıştı. Askeri Konsey bununla da yetinmeyerek, üyelerinin çoðu devrik Hüsnü Mübarek döneminden kalma Anayasa Mahkemesi’ne, cumhurbaşkanlıðı seçimlerinin sonuçları açıklanmadan hemen önce, geçen yıl yapılan parlamento seçimlerini anayasaya aykırı bularak iptal etti. Bu karar ardından meclisin toplanması askerler tarafından engellendi.

Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, Askeri Konseyi ile Anayasa Mahkemesinin yaklaşımlarını halk iradesine aykırı bularak Meclisi toplantıya çaðırdı. Mursi’nin çaðrısı ardından meclis binası çevresindeki askeri birlikler geri çekilirken, meclis başkanı da meclisi bugün toplantıya çaðırdı.

Ancak Yüksek Askeri Konsey parlamentoyu fesih ederken Anayasa Mahkemesi'nin kararını uyguladıðını herkesin de yasalara baðlı olması gerektiðini açıkladı. Anayasa Mahkemesi de yaptıðı son açıklamada kararının baðlayıcı olduðunu ve temyize açık olmadıðını bildirdi.

Gözler meclisin bugün toplanıp toplanmayacaðına çevrilirken, gözlemciler cumhurbaşkanı Mursi ile ordu arasındaki çekişmenin uzun süre devam edeceði görüşünde. Ordu, kendisine geniş yetkiler tanıdıðı son düzenlemelerine ilişkin Mursi’den garanti istiyor. Mursi ise cumhurbaşkanının yetkilerini sınırlandıran düzenlemeyi geri çevirmekte ısrarlı gözüküyor. Ordu yaptıðı anayasa deðişiklikleriyle, Cumhurbaşkanı’nın ordu üzerindeki etkisini azalttı, komutanlara yasama gücü verdi ve orduya yeni anayasayı veto etme hakkı tanıdı.