Mısır’da referandumun ilk sonuçları tartışılıyor

Mısır’da referandumun ilk sonuçları tartışılıyor

Müslüman Kardeşler Mısır’da yeni anayasa için dün yapılan referandumun ilk turuna seçmenlerin çoðunun ‘Evet’ oyu kullandıklarını ileri sürdü. Anayasa taslaðına karşı çıkan muhalifler ise seçmenlerin üçte ikisinin ‘Hayır’ oyu kullandıðını bildirdi.

Mısır’da Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi tarafından kabul edilen ve büyük tartışmalara neden olan anayasaya taslaðı için düzenlenen referandumun ilk turu yüzde 38 katılım ile gerçekleşti. Başkent Kahire, Ýskenderiye ve diðer 8 eyalette gerçekleştirilen referandumun ilk turunda, 25 milyon 836 bin kayıtlı seçmenden 8 milyon 176 bini sandık başına gitti.

Cumhurbaşkanı Mursi’nin üyesi olduðu Müslüman Kardeşler, 4,6 milyon seçmenin ‘Evet’ oyu, 3,5 milyon seçmenin ise ‘Hayır’ oyu kullandıðını bildirerek, ilk turu kazandıklarını ileri sürdü.

Muhaliflerin Ulusal Kurtuluş Cephesi ise seçmenlerin üçte ikisinin yeni anayasa taslaðını reddettiklerini bildirdi.

Referandumun resmi sonuçları, önümüzdeki hafta Cumartesi günü yapılacak olan ikinci tur seçimleri ardından açıklanması bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Mursi’nin damgasını taşıyan yeni anayasa taslaðına muhalifler karşı çıkıyor. Muhaliflere göre yeni anayasa ‘dinci’ damga taşıyor, tüm Mısırlıları temsil etmiyor. Buna raðmen muhalifler taraftarlarını boykot yerine sandık başına giderek ‘Hayır’ oyu kullanmaya çaðırdı.