Mısır’da tartışmalı anayasa referandumu

Mısır’da tartışmalı anayasa referandumu

Hüsnü Mübarek rejimini yıkan muhaliflerin çoðunun ‘halkı temsil etmiyor’ diyerek karşı çıktıðı Mısır’ın yeni anayasası için referandum yapılıyor.

Referandum’da oy verme işlemleri, başkent Kahire ve Ýskenderiye şehirleriyle birlikte 10 kentteki 6371 seçim merkezinde saat 08.00'de başladı. Anayasa referandumunun birinci aşamasında 51 milyon 333 bin seçmenden yaklaşık 25 milyonu oy kullanabilecek. Referandumun ikinci aşaması 22 Aralık'ta yapılacak.

Referandum yoðun güvenlik önlemleri altında yapılıyor. Bunun için 130 bin polis ve 120 bin asker görevlendirilmiş durumda.

Referandumun bugünkü ilk aşamasında oy kullanma işleminin akşam saat 19.00'a kadar sürmesi bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ile Müslüman Kardeşler, taraftarlarını referandumda ‘Evet’ oyu kullanma çaðrısında bulunurken, referandumu siyasi krizden çıkmanın yolu olarak görmektedirler.

Başını Ulusal Kurtuluş Cephesi koalisyonunun çektiði muhalifler ise, ‘halkı temsil etmiyor’ dedikleri, fazla Ýslamcı ve azınlık haklarına kısıtlamaları içeren anayasaya karşı çıkarak ‘Hayır’ oyunun kullanılmasını istiyor.

Her iki taraf da Cuma günü taraftarları ile son mitingler düzenlerken, Ýskenderiye’de düzenlenen mitingler çatışmalara sahne oldu. Ýki taraf arasında, sopa ve taş, bıçak ve kılıçların kullanıldıðı çatışmalarda en az 15 kişi yaralanırken, çok sayıda araç da ateşe verildi.

Bir cami imamının Cuma namazı sırasında referandumda ‘evet’ oyu kullanılmasını istemesi üzerine başlayan çatışmalar gece de devam ederken, polisin gaz bombalarıyla çatışmalara müdahalede bulunduðu bildirildi.

Oy kullanma işlemlerinin başlaması ardından başkent Kahire’de Cumurbaşkanı Mursi taraftarları bir cami önünde toplanırken, muhalifler ise Cumhurbaşkanı Sarayı yakınlarında gösteriye başladılar. Muhaliflerin gösterisinin gün boyu sürmesi bekleniyor.