NASA’dan Mars’ta mevsimlik akarsu yatağı fotoğrafı

NASA, Mars etrafındaki yörüngede olan Amerikan uzay sondası Mars Reconnaissance Orbiter'in fırlatılmasının yıldönümü vesilesiyle bir mevsimlik akarsu fotoğrafı yayınladı.

NASA, Mars etrafındaki yörüngede olan Amerikan uzay sondası Mars Reconnaissance Orbiter'in fırlatılmasının yıldönümü vesilesiyle bir mevsimlik akarsu fotoğrafı yayınladı.

12 Ağustos günü yayınlanan fotoğraftaki akarsu yatağının Valles Marineris kanyonu dolaylarında olduğu belirtildi.

Fotoğraf, Mars Reconnaissance Orbiter'in yüksek çözünürlüklü kamerası HİRİSE tarafından çekildi.

Fotoğrafta, yıl içerisinde düzenli bir şekilde görünüp kaybolan çizgisel yapıların ayrıştırılabildiği 536 metrelik bir alan görülüyor.

Bazı araştırmacılar bunların yer altı suları ile oluşturulduğunu söylerken, bazıları da bunların ortaya çıkışının kumlu toprağın hareketliliğinden kaynaklı olduğunu düşünüyor.

Gezegen bilimciler Mars üzerinde okyanus izlerine de rastladı. Mars gezegeni üzerindeki su, buz biçiminde bulunuyor ve temel olarak gezegenin kutuplarında yer alıyor. Yerin katmanlarında daha fazla su yataklarının bulunduğu da ifade ediliyor.

Uzmanlar, ekvator çevresindeki alanlarda Valles Marineris kanyonlarında kayda değer miktarda su bulunabileceğini düşünüyor.

Araştırmacılar, daha sonra Kızıl Gezegen'e yönelik insani misyonlar sırasında bu kaynakların çok yararlı olacağı fikrinde.

Bununla birlikte bu su kaynaklarının kimyasal bileşimi konusunda henüz bilgiye ulaşılamadı.

Mars Reconnaissance Orbiter ya da kısaca MRO, 2005 yılında fırlatıldı ve 2006'da Mars'a ulaştı. 2008 yılında bu sondanın görevi sona erdi ancak NASA uzatmaya karar verdi.

MRO, Kızıl Gezegen'in fotoğraflarını çekmenin dışında, Mars Keşif Gezgini'nin mesajlarını da aktarmakla görevli. 

NASA tarafından Mars'a gönderilen uzay araçlarının meydana getirdiği bir proje olan Mars Keşif Gezgini, 2003 yılında başlatıldı.