NATO: Esad rejimi çöküşe yakın

NATO: Esad rejimi çöküşe yakın

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Suriye rejiminin yıkılmaya yakın olduðunu belirterek, “Bu sadece bir zaman sorunu” dedi.

Düzenlenen bir basın toplantısında konuşan Rasmussen, Suriye’de Başar El Esad rejiminin “çöküşe yakın” olduðunu söyledi. “Bu sadece bir zaman sorunu” diye ekleyen Rasmussen, rejimi “şiddete son vermeye”, “mevcut durumu ortaya koymaya” ve “Suriye halkının meşru taleplerini tatmin etme sürecini başlatmaya” çaðırdı.

Rasmussen, Suriye rejimi tarafından atıldıðı iddia edilen kısa menzilli füzeler konusunda rejimi kınayarak, bu tür silahların kullanılmasının rejimin Suriyelilerin yaşamına ne kadar deðer verdiðinin göstergesi olduðunu belirtti.

Rasmussen, “Füzeler Suriye’nin içerisinde atıldı” derken, herhangi bir komşu ülkenin bundan etkilenmediðini ifade etti. NATO Genel Sekreteri, “Füzelerin teknik detaylarını doðrulayamıyoruz ama belirtiler Scud tipi füzeler olduðunu gösteriyor” dedi.

SURÝYE’DEN SCUD YALANLAMASI

Suriye ise yaptıðı açıklamada Scud füzeleri atıldıðı yönündeki iddiaları yalanladı. Resmi haber kanalı Ihbariya, “Dışişleri Bakanlıðı Suriye ordusunun Scud füzeleri kullandıðı yönündeki söylentileri resmen yalanladı” diye duyurdu.

ABD’li yetkililer Suriye rejimini isyancılara karşı füze ve yanıcı bombalar kullanmakla suçlamıştı. AFP’ye konuşan bir yetkili “Suriye içerisine Scud füzeleri düştü” dedi. Batı destekli silahlı gruplar da Scud füzeleri atıldıðını bildirdi.

NATO’nun açıklaması da Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mikhail Bogdanov’un Suriye rejiminin giderek ülkenin kontrolünü kaybettiði yönündeki açıklaması sonrasına denk geldi. Itar-Tass haber ajansına göre Mikhail Bogdanov, muhalefetin zafer kazanmasının hesap dışı olmadıðını söylerken, yaşananlara karşıda bakmak gerektiðini belirtti. Bogdanov, “Suriye hükümet ve rejimi giderek daha fazla ülkenin kontrolünü kaybediyor” dedi.

“Sonuç olarak Suriye muhalefetinin zafer kazanma olasılıðı göz ardı edilemez” diyen Bogdanov, “Bununla birlikte, Moskova Cenevre Bildirisi’nin uygulanmasını ve çatışmaya barışçıl bir çözüm bulunmasını teşvik edecek” diye ekledi.

30 Haziran’da Suriye Eylem Grubu, Cenevre’de bir geçiş hükümetinin ilkeleri konusunda bir anlaşmaya varmıştı. Cenevre Bildirisi olarak adlandırılan bu anlaşma, taraflar arasında diyaloga dayalı bir çözüm öneriyordu.