Nicolas Sarkozy’ye üç yıl hapis cezası

Paris Temyiz Mahkemesi, Fransa eski cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’yi bir yılı evde elektronik kelepçe ile olmak üzere üç yıl hapse mahkum etti.

Fransız adaleti Sarkozy’ye ilişkin davada kararını verdi. Temyiz Mahkemesi, eski cumhurbaşkanı, avukatı ve arkadaşı Tiherry Herzog ile eski yüksek yargıç Gilbert Azibert hakkında asliye mahkemesinin verdiği kararı onayladı.

1 Mart 2021’de Paris Asliye Mahkemesi, eski cumhurbaşkanı ve diğer ortakları hakkında hapis cezaları vermişti.

Sarkozy, "Paul Bismuth" olarak da adlandırılan "telefon dinleme" davasında yolsuzluk ve nüfuz ticareti yapmaktan bir yılı kapalı hapis olmak üzere 3 yıl hapse mahkum edildi. Eski bir cumhurbaşkanı için Fransa’da benzeri görülmemiş bir yaptırım olarak değerlendiriliyor.

Sarkozy’nin avukatı Thierry Herzog ile eski yüksek yargıç Gilbert Azibert de aynı cezalara çarptırıldı.

Temyiz Mahkemesi ayrıca Sarkozy’ye üç yıllık medeni haklar yasağı verdi. Diğer bir ifadeyle seçileme hakkı olmayacak. Herzog’a da üç yıllığına meslekten men cezası verildi.

Mahkeme, verilen cezanın “kapalı hapis” kısmının elektronik kelepçe şeklinde düzenleneceğini açıkladı.

Temyiz Mahkemesi’nde kararın okunan kararda “Sayın Herzog ve Sarkozy avukattır, sayın Azibert ceza mahkemesi uzmanıdır. Üçü de işlenen suçları bilmediklerini iddia edemez” denildi.

Kararda, “Nicolas Sarkozy ile ilgili ise, eski bir cumhurbaşkanı tarafından işlendiği için olaylar çok daha ciddidir” diye belirtildi.

Sarkozy hakkında ses getiren başka bir dava daha var. Ulusal Mali Savcılık (PNF), 2007 yılında cumhurbaşkanlığı kampanyasının Muammer Kaddafi tarafından finanse edildiğine dair dosyayı perşembe günü ceza mahkemesine gönderdi. Bu dosyada Sarkozy’nin eski üç bakanı zan altında bulunuyor. Sarkozy ise bu davada dolaylı olarak “dinleme” suçlamasına konu oluyor.

2013 yılının sonunda, Libya'daki yolsuzluk şüphelerine yönelik soruşturmadan sorumlu sorgu hakimleri, Nicolas Sarkozy'nin iki telefon hattını dosyaya bağlarken, devam eden soruşturma sırasında gayrı resmi üçüncü bir hattın var olduğunu tespit ettiler. 11 Ocak 2014’te “Paul Bismuth” adına satın alınan bu telefon hattı, eski cumhurbaşkanı ve arkadaşlığı uzun yıllara dayanan avukatı Herzog arasında kullanılıyordu. Bu telefon görüşmelerinden elde edilen bilgiler, dosyanın merkezinde yer alıyor.

Sarkozy eylül 2021’de de “Bygmalion” adı verilen davada 2012’deki seçim kampanyasını illegal finanse etmekten suçlu bulunmuştu. Paris Ceza Mahkemesi, Sarkozy’ye 6 ayı tecilli olmak üzere bir yıl hapis cezası vermişti.

Sarkozy bu dava kapsamında gelecek sonbaharda temyiz mahkemesinde yeniden yargılanacak.