Nijerya’da okula saldırı: 30 kişi kayıp

Nijerya’nın kuzeyinde bir okula silahlı kişiler tarafından düzenlenen saldırıdan sonra 30 dolayında kişiden haber alınamıyor.

Yerel yetkililer tarafından yapılan acıkamaya göre silahlı kişiler Perşembe günü saat 23.30 sıralarında Kaduna eyaletinde bulunan Afaka’daki bir okulu işgal etti. Saldırı sırasında yaşları 17 ve üstü olan 200’ü aşkın öğrenci ile öğretmenleri alıkonuldu.

Ancak Kaduna Eyalet İçişleri Bakanlığı’na göre Nijerya ordusunun hızlı müdahalesi sonucunda 130’u erkek öğrenci, 42’si kadın öğrenci ve 8’i personel üyesi olmak üzere 180 kişi kurtarıldı. 30 dolayında öğrencinin halen kayıp olduğu bilgisi verildi.

Ülkenin kuzey batısı ve merkezinde son üç ay içerisinde dört okul saldırıya uğradı. Saldırılar yetkililerin “çete” olarak adlandırdığı kriminal gruplar tarafından yapılıyor. Ülkede terör estiren bu gruplar, sık sık büyük ölçekli hayvan hırsızlığı ve fidye karşılığında kaçırma eylemleri gerçekleştiriyor.

Çetelerden bazıları, Boko Haram ile de güçlü bağlar kurdu.  Özellikle aralık ayında Katsina eyaletindeki Kankara kentinde 344 öğrencinin kaçırıldığı saldırıda bu tür gruplar rol almıştı. Kankara’da alıkonulanlar, çeteler ile yetkililer arasındaki müzakereler sonucunda bir hafta sonra bırakılmıştı.

2020 yılında kriminal gruplar sadece Kaduna eyaletinde en az 937 kişiyi öldürdü, 1972 kişiyi kaçırdı, 7195 baş hayvan kaçırdı.