Nobel Barış Ödülü AB’ye verildi

Nobel Barış Ödülü AB’ye verildi

Nobel Barış ödülüne Avrupa Birliði (AB) layık görüldü. AB'nin ödüle layık görülmesine gerekçe olarak, Ýkinci Dünya Savaşı sonrası en başarılı "Barış Projesi" olması gösterildi.

Nobel Barış Komitesi, AB’nin 2012 ödülüne, son 60 yıldır Avrupa’da barışa katkısından dolayı, oy birliðiyle layık görüldüðünü duyurdu. Komite Başkanı Thorbjoern Jagland "AB, 60 yıldan fazla süredir barış, uzlaşma, demokrasi ve insan haklarına katkıda bulundu" şeklinde konuştu.

Nobel Komitesi'nin ödülü Avrupa Birliði'nin kazandıðını duyurmasının ardından açıklama yapan Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, "Büyük onur duyduk" dedi.

Nobel barış ödülüne bu yıl 231 kişi ve kuruluş aday gösterilmişti. Bu adaylar arasında, Almanya eski Başbakanı Helmut Kohl, ABD eski Başkanı Bill Clinton, Myanmar Devlet Başkanı Thein Sein ve WikiLeaks kurucusu Julian Assange’de bulunuyordu.

2011 Nobel Barış Ödülü, Liberya Cumhurbaşkanı Ellen Johnson -Sirleaf, Liberya'daki savaşı sona erdirmek için mücadele eden aktivistlerden Leymah Gbowee ve Yemen'de demokrasi yanlısı hareketin önde gelen isimlerinden Tavakkul Karman arasında paylaştırılmıştı.