Norveç’ten Suriye için insani yardım konferansı çağrısı

Norveç, Suriye’deki iç savaş nedeniyle evlerini terk eden 12 milyon kişiye yönelik insani yardımları organize etmek için uluslararası bir konferans çağrısı yaptı.

Norveç, Suriye’deki iç savaş nedeniyle evlerini terk eden 12 milyon kişiye yönelik insani yardımları organize etmek için uluslararası bir konferans çağrısı yaptı. Konferansa ev sahipliği yapmak isteyen Norveç, insani yardım bütçesini de 1 milyar kron daha arttırmayı vaat ediyor.

Başbakan Erna Solberg ile Maliye Bakanı Siv Jensen’in katıldığı basın konferansında, Suriye’deki savaş nedeniyle evlerini terk eden milyonlarca kişi için uluslararası konferans çağrısı yapıldı. Suriye’deki çatışmaların çağımızın en büyük göç krizine yol açtığını söyleyen Başbakan Solberg, uluslararası toplumun Suriyeli mülteciler için gösterdiği çabaları arttırması gerektiğini vurguladı.

Maliye Bakanı Siv Jensen ise, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından Suriye’de yardıma muhtaç milyonlar için talep edilen fonların sadece yüzde 37’sinin sağlanabildiğini söyledi. Bakan, ülkesinin tüm dünyadaki insani yardım çalışmaları için ayırdığı bütçeyi 1 milyar kron arttırarak, 4,3 milyar krona (465 milyon euro) yükselteceğini de kaydetti. Bu bütçenin 1,5 milyar kronluk kısmı Suriyeliler için harcanacak.

İç savaş nedeniyle 4 milyonu aşkın Suriyeli ülkesini terk ederken, 8 milyon kişi de ülke içinde mülteci konumuna düşmüş durumda. BM’ye göre, halen Suriye’de 12,2 milyon kişi insani yardıma muhtaç iken, 4,6 milyonu insani yardımların ulaştırılamayacağı çatışmalı bölgelerde yaşıyor.