NSA Google ve Yahoo!'ya nasıl sızıyor?

NSA Google ve Yahoo!'ya nasıl sızıyor?

ABD'nin küresel casusluk faaliyetlerine ilişkin her gün yeni bilgiler ortaya  çıkıyor.  Avrupa'da milyonlarca kişinin dinlenmesi skandalı büyürken, Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) Yahoo ve Google teknoloji şirketlerinin data merkezlerinden gizlice bilgi edindiği deşifre edildi.

Eski CIA ajansı Edward Snowden'in deşifre ettiği ABD'nin casusluk faaliyetleri yeni belgelerle boyutlanıyor.  Özellikle Aralık 2012 ve Ocak 2013 arasında Avrupa'da milyonlarca telefon görüşmesi NSA tarafından dinlendiği ve dinlenenler arasında 35 dünya ülkesi liderinin de olduğu belgelerle ortaya çıkarıldı. Avrupa medyası tarafından yayınlanan bilgiler NSA tarafından yalanlanırken, başta Fransa ve Almanya olmak üzere AB ülkeleri ABD ile istihbarat konusunda yeni bir ortaklık istiyor.

Bir yandan AB vatandaşları ve liderlerinin dinlenmesinin yol açtığı gerilim tırmanırken, diğer yandan casusluk faaliyetlerine ilişkin bugün yeni bilgiler ortaya çıktı.

NSA GOOGLE VE YAHOO!'YA NASIL SIZIYOR?

Washington Post gazetesinin haberine göre NSA, dünya genelinde Yahoo! ve Google şirketlerinin milyonlarca kullanıcısının hesap bilgilerini Maryland eyaletindeki Fort Meade merkezine gönderdi.  Bu bilgiler de Snowden tarafından sızdırılan belgelerle ortaya çıktı. Belgelere göre 30 günde 180 milyonu aşkın internet kullanıcısının e-postalarında yer verdiği içerik kontrol edildi.

Ortaya çıkarılan yeni casus programının adı "Muscular".  Amacı, Google ve Yahoo! serverlerine gözetmek.  Bu program çerçevesinde NSA, Web devlerinin iç altyapısının bazı kısımlarına sızmayı başarıyor. Diğer bir ifadeyle kullanıcıların verilerinin stok edildiği ve organize edildiği serverler arsındaki bağlantılara sızma gerçekleşiyor.  İngiliz istihbarat servislerinin işbirliği ile, serverleri birbirine bağlayan fiberoptik kablolardan geçen veriler kopyalanıyor.  Bu stratejik konumlanma sayesinde yüzlerce milyon veri toplanıyor.  Sadece 9 Aralık 2012 ile 9 Ocak 2013 arasında, 181 milyon 280 bin 466 yeni belge elde edildi.

NSA'nın yasal olarak veri toplamasını sağlayan PRISM isimli programdan farklı olarak Muscular programının amacı, ABD topraklarında NSA'nın bağlı olduğa yasal sınırları delmek olarak ifade ediliyor.   ABD'de bu düzeyde bir veri toplama faaliyeti yasak olurken, bu korsan faaliyet yabancı ülkelerde gerçekleşiyor. Bu durumda, "Foreign Intelligence Surveillance Court" (gözetim yetkisi taleplerini değerlendiren hukuki merci) kendi alanına girmediği için söyleyecek sözü olmuyor.

Washington Post, Muscular programının emel bir boşluktan yararlandığının altını çiziyor.  Google ve Yahoo!, NSA'ya böyle bir giriş izni vermediklerini belirterek, bunun korsanlık olduğunu söylüyor.  Yahoo!'nun bir sözcüsü "Veri merkezlerimizin güvenliğini sağlamak için sıkı bir denetimlerimiz var. Bu merkezlerimize erişim için ne NSA'ya ne de başka bir hükümet organizmasına izin vermedik" diyor.  Google, "Uzun zamandan beridir bu tip sızma olasılıklarından endişe duyuyoruz. Bu nedenle, şifreleme çalışmalarımızı sürdürüyoruz" diye belirtiyor.  

NSA patronu Keith Alexander ise Washington Post tarafından yayınlanan bilgileri reddederek, "Bildiğim kadarıyla, böyle bir faaliyet hiç olmadı" iddiasında bulundu.

ABD İLE AB ARASINDAKİ SERBEST TİCARET ANLAŞMASI TEHLİKEDE

Casusluk faaliyetlerinden dolayı ABD ile AB arasında serbest ticaret anlaşması da bir kez daha tehlike altına girdi. Washington'daki bütçe krizinden dolayı daha önce ertelenmişti.  AB Komisyonu Başkanı Yardımcısı Viviane Redding, 29 Ekim günü Washington ziyaretinde yaptığı açıklamada "Dostlar ve ortaklar birbirini casuslamaz (...) Amerikalı ortaklarımızın bu güveni tazelemek için harekete geçmesi acil ve hayatidir" dedi.

Bu açıklama Almanya, Fransa ve İspanya'da milyonlarca kişinin dinlendiğinin ortaya çıkması ardından geldi. Aynı zamanda Avrupa Adalet Komiseri olan Redding, bir düşünce merkezi olan Peterson Institute'te yaptığı konuşmada "Casusluk hiçbir şekilde güvenin taşıyıcısı olamaz" vurgusunu yaptı.

Avrupalı yönetici, ABD ile görüşmelerde internet üzerindeki kişisel verilerin korunması sorununun hiç olmadığı kadar takip edilecek bir konu olduğunun altını çizdi.  Redding, bu konunun tartışmaları kolaylıklar "rayından çıkaracak" konulardan biri olduğu uyarısında bulunurken, Amerikan internet devlerinde (Google, Facbook, Twitter...) Avrupalı internet kullanıcılarının verilerinin daha iyi korunmasının ayrı bir konu olarak ele alınması gerektiğini söyledi.

ABD ise durumu yatıştırmak için serbest ticaret ve bu konunun birbirinden ayrı ele alınması yönünde açıklamalarda bulundu.  Dünyanın en büyük serbest ticaret alanlarından birini kurmayı amaçlayan bu görüşmeler daha önce de casusluk sorunundan etkilendi. Serbest ticaret anlaşması, AB ile ABD arasında gümrük ve yönetmelik bariyerlerinin ortadan kaldırılmasını hedefliyor.

Bu yılın yaz mevsiminden önce, AB'nin Washington ve BM'dek bürolarının NSA tarafından dinlendiği ortaya çıkınca, Fransa ABD ile serbest ticaret görüşmelerini "geçici olarak" durdurma tehdidinde bulunmuştu.  Ekim ayı başında Brüksel'de başlaması gereken görüşmelerin ikinci aşaması, ABD'deki bütçe krizi nedeniyle bilinmeyen bir tarihe ertelendi. Birinci tur Temmuz ortasında Washington'da yapılmış ve her iki tarafça "yapıcı" olarak değerlendirilmişti.