NSA Schröder’i takip ederek Putin’e ulaşıyordu

Amerikan istihbaratının Almanya eski Başbakanı Gerhard Schröder’i görevinde iken ve Rusya’yla çalıştığı 2005 yılı sonrasında takip ettiği iddia ediliyor.

Amerikan istihbaratının Almanya eski Başbakanı Gerhard Schröder’i görevinde iken ve Rusya’yla çalıştığı 2005 yılı sonrasında takip ettiği iddia ediliyor. Avrupa’nın önde gelen silah şirketi EADS’nin bilgisayarlarından da Amerikalı hackerler tarafından  bilgi sızdırıldığı iddialar arasında.

Bild gazetesinin bugünkü sayısında yer alan haberde, Amerikan Ulusal Güvenlik Dairesi (NSA)‘nın Almanya eski Başbakanı Gerhard Schröder’i görevinden ayrıldıktan sonra da takip ettiği kaydedildi. ABD istihbarat kaynaklarına dayandırılan habere göre, Schröder’in 2005 yılından sonra takip edilmesinin temel gerekçesini ise, Gazprom şirketindeki görevi ve bu sayede Vladimir Putin’in çevresine olan yakınlığı oluşturuyordu.

Gerhard Schröder’in 2005 yılından sonra Gazprom’da çalışması ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile olan dostluğunun takiplerde etkili olduğu, ancak ne tür bilgilerin ele geçirildiğinin ise bilinmediği de haberde yer aldı. NSA’nın özellikle Kuzey Akımı projesinin sorumlularından olan Matthias Warnig’e ilgi gösterdiği, ayrıca Schröder’in de Putin’in ‘kapalı çevresine giriş için’ önemli olduğuna dikkat çekiliyor.

Bild gazetesinin haberinde, Schröder ve Warnig’in halen NSA tarafından takip edilip edilmediklerine dair herhangi bir yorum yapılmadığı bilgisi de verildi.

1998-2005 yılları arasında Sosyal Demokrat Parti (SPD) tarafından kurulan koalisyon hükümetlerinde başbakanlık yapan Gerhard Schröder, görevden ayrıldıktan sonra Gazprom’da danışmanlık görevine başlamıştı.

Bild gazetesinin haberinde ayrıca Avrupa’nın önde gelen silah üreticilerinden EADS’nin NSA tarafından takip edildiği bilgisi paylaşıldı. Alman Federal İstihbarat Örgütü (BND)’nin 2011 yılına ait bir belgesine dayandırılan iddiaya göre, EADS bilgisayarlarına sızan hackerler 3 saat boyunca binlerce bağlantıyı kaydetti.

Gazete, NSA’nın 2005 yılında da EADS’yi dinlemeye çalıştığını, ancak bu girişimin BND’nin müdahalesi sonucu sonlandırıldığını da iddia etti.