Obama 85 Milyar dolarlık kısıtlamaları onayladı

Obama 85 Milyar dolarlık kısıtlamaları onayladı

ABD Başkanı Barack Obama, ABD kamu harcamalarında bu yıl içinde 85 milyar dolar kesinti yapılmasını öngören programı onayladı.

Obama, ABD Kongresi’nde alternatif bir kesinti programı üzerinde uzlaşma sağlanamadığı için, 2 yıl önce otomatik olarak devreye girmesi kararlaştırılan kesintiler programını onaylamak zorunda kaldı. Obama, programa Amerikan ekonomisine zarar vereceğine inandığı için karşı çıkıyordu.

Beyaz Saray’da dün Demokrat Parti ile Cumhuriyetçi Parti’nin kongre liderleri yapılan son dakika görüşmelerinde de uzlaşıya varamadılar. Demokratlar ağırlıklı olarak askeri harcamalarda yapılacak bu kesintilerin zenginlerden daha fazla vergi alınarak dengelenmesini istedi. Cumhuriyetçiler ise vergi artışına karşı çıktı.

ABD Başkanı Obama, bu kesintilerin tam olarak hayata geçirilmesiyle büyümenin binde beş oranında yavaşlayacağını ve 750 bin kişinin işsiz kalacağını söylüyor.

ABD'nin borcu 16,6 trilyon dolara ulaşmış durumda.

2011 ortalarında hükümetin borçlanma limiti konusunda bir kriz patlak vermiş ve kamu harcamalarının 10 yıl içinde 1,2 trilyon dolar azaltılmasını öngören bir öneri üzerinde uzlaşılmıştı. 85 milyar dolarlık kesinti, bu önerinin bir parçasını oluşturuyor.

Kesintilerin yarısından fazlasını askeri kalemler oluşturuyor. Savunma Bakanı Leon Panetta, bu kesintilerin hem Amerikan ekonomisine zarar vereceğini hem de ordunun krizlere müdahale kabiliyetini zayıflatacağını söylemişti.