Obama: Ben bir diktatör değilim, bir başkanım!

Obama: Ben bir diktatör değilim, bir başkanım!

ABD Başkanı Barack Obama, uygulamaya konulan bütçe kesintileri "aptalca" derken, bunun iş yeni birimlerine mal olacağını ve ekonomi üzerine etkide bulunacağını söyledi.

2011'den bu yana süren bütçe krizi çerçevesinde Kongre'deki grup başkanları ile bir kez daha görüşen Barack Obama, yaptığı açıklamada "Ben bir diktatör değilim. Ben bir başkanım" dedi.  Obama mevcut durumdan Cumhuriyetçileri sorumlu tuttu.

Obama, Temsilciler Meclisi'ne Cumhuriyetçilerin) Başaknı John Boehner ve diğerlerinin, siyasi önceliklerin önüne orta sınıf ailelerin çıkarlarını koymak için bir karar almadığını belirterek, nedeniyle bu kesintilerin yürürlüğe gireceğini söyledi.

Demokratlar son günlerde bütçe kesintilerinin yol açacağı olumsuz sonuçlar üzerine alarm zilleri çalıyor.   Her iki grup otomatik olarak yapılacak kesintilere karşı Senato'da kendi alternatif projelerini oyladı.  Her iki öneri  de yeterli oy alamadığı için başarısız oldu.

Bir karar alınamadığı için, bütçe yılının ilk yedi ayı üzerinden (30 Eylül'e kadar) 85 milyar dolar kesinti 1 Mart'tan itibaren otomatik olarak uygulamaya girdi.  Diğer bir ifadeyle Savunma'dan yüzde 8, diğer görevlerden yüzde 5 kesinti olacak. Demokratlar, memurların kısmi olarak işsiz kalacağı ve kamu hizmetlerinde düzensizlik oluşacağını savunuyor.

Obama, "gereksiz" olarak ifade ettiği bu kesintiler için "Ekonomimizi zayıflatacak, iş birimlerine mal olacak" dedi. Obama, bunun da her iki tarafın bir uzlaşıya varması gerektiğine işaret ettiğini söyledi.

Boehner ise, demokratların gelir düzeyi yüksek olanların vergilerinin yükseltilmesi talebini yeniden reddederek, "Harcama sorunları üzerine yoğunlaşmamız gerekiyor" dedi.

Muhafazakarların 2011'de Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu ele geçirmesinden bu yana Obama ve rakipleri baş döndürücü bir şekilde artan  borçlanma (16 milyar dolar) karşısında kamu hesaplarını dengelemek için kapışıyorlar.

Obama Çarşamba günü de yaptığı açıklamada bütçe kesintilerinin tüm ekonomi sektörlerinde "kar topu" etkisi yaratacağını söylemişti.

FBI TEKNİK İŞSİZLİĞE Mİ GİRECEK?

Başkanlık servisleri bütçe kesintilerinin beklenen sonuçları konusunda Pazar günü istatistikler yayınladı. Buna göre New York Eyaleti'nde 7.710 çocuk kızamık aşısından mahrum kalacak. Savunma Bakanlığı'nın 90 bin çalışanı geçici olarak işten çıkarılacak. FBI ajanları da teknik işsizliğe girecekler. Bütçe kesintileri ayrıca gümrük, öğretmenler ve havaalanlarını da etkileyecek.