OECD: Göçler işgücü piyasasını olumsuz etkilemiyor

OECD tarafından yayınlanan 2014 göç raporunda, örgüte üye ülkelere yönelik göçte bu yıl sonuna kadar ciddi bir artış yaşanacağı belirtildi.

OECD tarafından yayınlanan 2014 göç raporunda, örgüte üye ülkelere yönelik göçte bu yıl sonuna kadar ciddi bir artış yaşanacağı belirtildi. Raporda, göçmenlerin çoğu sanayileşmiş olan ülkelerin işgücüne katkısının olacağı vurgulandı.

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) tarafından yayınlanan 2014 Göç Raporu’na göre, geçtiğimiz yıl birlik üyesi ülkelere 4,3 milyon göçmen giriş yaptı. Göçmen sayısında 2013 yılına oranla yüzde 6 artış yaşandığı kaydedildi. Ayrıaca göçmenlerin önemli bir bölümünü mülteciler oluştururken, göçmenler bu yıl sonuna kadar daha yüksek bir sayıya ulaşacak.

OECD raporunda, Avrupa Birliği (AB) ülkelerine kaçak girişlere yönelik Avrupa Sınır Güvenliği Ajansı’nın (Frontex) rakamlarına yer verildi. 2014 yılında 280 bin kişinin kaçak giriş yaptığı AB’ye bu yılın başından Ağustos sonuna kadar 500 bini aşkın göçmen kaçak olarak girdi.

AB’ye kaçak giriş yapanların çoğunluğunu mülteciler oluştururken, Suriyeliler yüzde 21 ile iltica başvurularında ilk sırayı aldılar. İkinci sırada yüzde 9,6 ile Kosovalılar gelirken, Eritre vatandaşlarının mülteciler içindeki payı yüzde 6,4 olarak gerçekleşti.

İŞ PİYASASINA OLUMSUZ ETKİSİ OLMAYACAK

OECD raporunda, Avrupa ülkelerine yönelik göçün devletlerin bütçelerinin yanı sıra işgücü piyasasına olumsuz etkisinin olmayacağının altı çizildi.

Raporda özellikle Suriyelilerin diğer mültecilere oranla daha kalifiye olduklarına dikkat çekilirken, “göçmenler genel olarak ‘aldıklarından fazla’ katkıda bulunuyorlar” cümlesine yer verildi.

Son 10 yılda göçmenler arasında özellikle doktor, hemşire ve eczacı gibi sağlık çalışanlarının sayısının yüzde 60 oranında arttığı belirtilirken, göçlerin yaşandığı ülkelerin bu durumdan ‘kazançlı’ çıkacağı vurgulandı.

Göçmen akınının özellikle Almanya gibi büyük ülkelerdeki nüfus yaşlanması nedeniyle olumlu etkileri olacağı da raporda yer aldı.

OECD üyesi 34 ülkeye yönelik göçlerde son 10 yıldaki en yüksek rakama 4,7 milyonla 2007 yılında ulaşılmıştı. Bu rakam 2008 yılında 4,4 milyon olarak gerçekleşmiş, son olarak 2012’de 4 milyon ve 2013’de 4,1 milyon olmuştu.