OECD: Kadın-erkek gelir uçurumu devam ediyor

OECD: Kadın-erkek gelir uçurumu devam ediyor

Ekonomik Kalkınma ve Ýşbirliði Örgütü (OECD) tarafından hazırlanan bir rapor, kadın ve erkek çalışanlar arasındaki gelir uçurumunun halen kapatılamadıðını gösteriyor. OECD’ye baðlı ülkelerin genelinde kadınlar giderek daha fazla lise ve yüksek öðrenime önem veriyor, ancak aynı eðitimi alan erkeklere oranla ya daha az kazanıyor ya da daha az çalışabiliyor.

Çoðunluðu gelişmiş ülkelerden oluşan OECD üyesi 34 ülkeyi kapsayan rapora göre, aynı mesleklerde faal olan kadın çalışanlar erkeklere oranla yüzde 16 daha az kazanıyor. Üst düzey yöneticilerin dahil edilmesi durumunda ise, kadın-erkek maaşları arasındaki fark yüzde 21’e kadar çıkıyor.

Kadınların mesleki anlamda daha az avantajlı olmalarının bir diðer sebebi de çocuk büyük zorunda olmaları. OECD raporunda yer alan verilere göre, bir ve ya üstü çocuklu bir ailenin kadın üyesi eşine oranla yüzde 22 daha az kazanıyor. Çocuklu çiftler arasındaki maaş farkı Japonya’da yüzde 61’e kadar çıkarken, en düşük oran yüzde 3 ile Ýtalya’da gözlemlendi.

Hiç çocuðu olmayan çiftler arasındaki maaş farkı ise yüzde 7’ye düşüyor. Bu da, çocuklu kadınların eşlerine oranla daha avantajlı bir durumda olduðunu gösteriyor.

HAMÝLELÝKTE GELÝR KAYBI ARTIYOR

Raporda yer alan bir diðer nokta ise, kadınların hamilelik durumunda uðradıkları gelir kaybıdır. OECD genelinde, kadınlar hamilelik durumunda ortalama yüzde 14’lük bir gelir kaybına uðruyorlar. Güney Kore, çalışan kadınların hamilelik durumunda en dezavantajlı durumda olduðu ülke olurken, gelir kaybının yaşanmadıðı ve ya çok az olduðu ülkelerin başında Ýtalya ve Ýspanya geliyor.

OECD raporunda, üye devletlerden erkeklerin de doðum iznine ayrılmasına yönelik politikaların teşvik edilerek, kadın iş gücünün zayıflamasının önüne geçilmesi isteniyor. Rapora göre, kadın ve erkek çalışanlar arasındaki gelir farkı, kadınların istihdam oranının yüksek olduðu ülkelerde daha az oluyor.

KADINLAR DAHA FAZLA EÐÝTÝMLÝ AMA…

Raporda dikkat çekilen noktalardan bir diðeri ise, kadın ve erkekler arasındaki eðitim dengesi. Buna göre, kadınlar erkeklere oranla lise ve yüksek öðrenime daha fazla önem veriyorlar. Örneðin Almanya’da 25-34 yaş arasındaki erkeklerde yüksek okul diploması olanların oranı yüzde 25 iken, kadınlarda bu oran yüzde 27’ye çıkıyor. Ancak, Almanya, Avusturya ve Ýsviçre gibi ülkelerde erkeklerle aynı eðitimi almış kadınlar ya daha az ücretle çalıştırılıyor ya da tam gün iş imkanı bulamıyorlar.

OECD raporunda, üye ülkelerin genelinde faaliyet gösteren işyerlerinin sadece yüzde 30 kadarı kadınlar tarafından işletiliyor. Aynı şekilde, kadınlar tarafından kurulan ve ya yönetilen işyerleri diðerlerine oranla yüzde 30 ila 40 arasında daha az kazanıyor.

Özellikle gelişmekte olan ülkelerde çocuklu ailelerin ödediði vergilere de dikkat çekilen raporda, her iki eşin de çalıştıðı çocuklu bir ailenin ikinci maaşının yüzde 52’si vergi ödemelerine gidiyor. Avustralya, Almanya, ABD, Ýngiltere, Ýrlanda ve Ýsviçre’de çocuklu çiftlerin ikinci maaşının yüzde 65’inden fazlası devlete vergi olarak ödeniyor. OECD raporunda, üye devletlerin çocuklu çiftlerce ödenen vergilerin ve bu çiftlere yapılan sosyal yardımların iyileştirilmesi de istendi.