Olmert yolsuzluktan suçlu bulundu

Olmert yolsuzluktan suçlu bulundu

Ýsrail eski Başbakanı Ehud Olmert, hakkındaki 2 yolsuzluk davasından aklanırken daha hafif 3’üncü bir davada ise suçlu bulundu.

Kudüs mahkemesi, Olmert'i, Sanayi, Ticaret ve Çalışma Bakanı olduðu dönemde projelerde yakın arkadaşına öncelik vermekle suçlandıðı davada güveni suiistimalden suçlu buldu.

Olmert, yasa dışı olarak bir Amerikalı sponsordan yardım kabul etmek, Yahudi gruplarının yurt dışı seyahatleriyle ilgili çifte fatura çıkarmak iddialarından ise aklandı.

Ehud Olmert'in güveni suiistimalden hapis cezası alıp almayacaðı netlik kazanmadı.

Olmert, başbakanlıðının üçüncü yılında yaşanan skandallar sonucu Şubat 2009’da istifa etmek zorunda kalmıştı. Kriminal suçlardan yargılanan ilk Ýsrail başbakanı olarak tarihe geçen Olmert’in hapse girip girmeyeceði daha sonra netlik kazanacak.

Eski Başbakan Olmert’e yönelik suçlama ve davalar bununla da sınırlı deðil. Olmert, Kudüs’te belediye başkanlıðı döneminde, ‘Kutsal dava’ olarak da bilinen, konut geliştirmede de yolsuzluk yapmakla suçlanıyor. Ýşadamlarından aldıðı paraları kendine ait özel vakfa koyma, yurtdışı harcamalarını farklı kurumlara faturalamakla suçlanan Olmert suçlamaları reddediyor.

Olmert, 1993-2003 yılları arasında Kudüs Belediye başkanlıðı yaptı. Ardından Sanayi, Ticaret ve Çalışma Bakanı oldu. 2006 yılında ise, saðlık sorunları sonucu komaya giren başbakan Ariel Sharon yerine başbakan oldu.