On binlerce mültecinin yolculuğu devam ediyor

İtalya ve Balkan ülkeleri üzerinden Orta ve Batı Avrupa’ya yönelik mülteci akını devam ediyor.

İtalya ve Balkan ülkeleri üzerinden Orta ve Batı Avrupa’ya yönelik mülteci akını devam ediyor. Akdeniz’de dün gerçekleştirilen operasyonlarda 5 bine yakın mülteci kurtarılırken, on binlerce mülteci Sırbistan üzerinden AB ülkelerine geçmeye çalışıyor.

Libya’dan İtalya’ya gitmek üzere tekne ve botlarla yola çıkarılan 5 bine yakın mülteci Akdeniz’de kurtarıldı. Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü (MSF) tarafından yapılan açıklamada, 800 kadar mültecinin gemilerine alındığı ve İtalya’ya doğru yola çıkarıldıkları bilgisi verildi.

MSF, kurtarılan mülteciler arasında Eritre, Nijerya, Somali, Libya, Suriye ve Doğu Afrika ülkelerinden kişiler bulunduğunu da duyurdu.

İtalyan sahil güvenlik birimlerinin de Libya kıyılarından 30 ile 40 deniz mili açıkta yaptığı çalışmalar sonucunda binlerce mülteci kurtarıldı. 21 ayrı operasyonda 9 tekne ile 12 plastik botla İtalya’ya ulaşmaya çalışan mülteciler gemilere alınırken, bir kadının da cesedine ulaşıldı.

Operasyonlar sonucu kurtarılan mültecilerin sayısının 5 bine yakın olduğu bildiriliyor.

Öte yandan Balkanlardaki mülteci dramı da devam ediyor. Sırbistan ve diğer Balkan ülkelerindeki on binlerce mülteciden önemli bir kısmı Slovenya, Hırvatistan, Macaristan ve Avusturya’ya geçmeyi başardı.

Avusturya’ya dün gün içinde 13 bine yakın mülteci geçiş yaparken, Hırvatistan’a son üç günde 20 bine yakın mülteci geldi. Macaristan ise, Sırbistan’ın ardından Hırvatistan ve Slovenya sınırlarını tel örgülerle kapatacağını ilan etti. 

Slovenya’dan yapılan açıklamada da, ülkeye 10 bin kadar mültecinin kabul edileceği duyurulmuştu. Kuzey Amerika ülkesi Kanada’da hükümet tarafından yapılan açıklamada, Ekim ayındaki seçimlerin kazanılması halinde Eylül 2016’ya kadar 10 bin Suriyeli mültecinin ülkeye alınacağı dile getirildi.

Yine Türkiye’de Yunanistan sınırında geçişleri engellenen 2 bin kadar mültecinin eylemi de halen devam ediyor.