Onbinlerce kişi Tunuslu muhalifi son yolculuğuna uğurladı

Onbinlerce kişi Tunuslu muhalifi son yolculuğuna uğurladı

Tunus'ta bir suikast sonucu katledilen sol muhalefet lideri Şükrü Belayıd'ın naaşı, onbinlerce kişinin katıldığı bir törenle defnedildi. 

Tunus'un güneyindeki Cebel Jellud mahallesinde sabah saatlerinde binlerce kişi toplanmaya başladı. Belayıd'ın naaşı evinden alınarak mahalledeki Kültür Evi'ne getirildi ve burada vedalaşma yapıldı.  

Sayıları onbinlere ulaşan kitle, "halk rejimin devrilmesini istiyor", "halk yeni bir devrim istiyor", "Katil Ganouchi" (İktidardaki Ennahda partisi lideri) ve "Ganouchi al köpeklerini ve git" şeklinde sloganlar attı.

Şükrü Belayıd'ın naaşının defnedileceği mezarlık çevresinde öğle saatlerinde bazı grupların araçları tahrip etmesi üzerine polis gaz bombalı müdahalede bulundu. Kısa bir süre panik yaşandı. Bu sırada kent merkezindeki Habib Burkiba caddesinde de polis "defol", "defol" diye slogan atan gençler arasında çatışma ve kovalamacalar yaşandı. Gaz bombaları kullanan polis çok sayıda kişiyi gözaltına aldı. 

Solcu partilerden oluşan ve hükümete kendisini alternatif olarak ortaya koyan Halk Cephesi yöneticisi Hamma Hammami, Belayıd'ın cenaze töreni sırasında bir konuşma yaptı. Sonra da bir dakikalık saygı duruşu gerçekleşti. Hammami, "Huzur içinde yat, senin yolunda devam edeceğiz" dedi.

Belayıd'ın naaşı yerel saatle 16.00'da toprağa verildi. Naaşın defnedileceği sırada binlerce kişi "Allahu Ekber"  diye haykırdı, ardından ulusal marş ve El Fatiha okundu.  

Törende İslamcı iktidar partisinden hiçbir temsilci hazır bulunmadı.  İktidar partisi Belayıd suikastinden sorumlu tutuluyor.  Tören sırasında başkent Tunus'un merkezinde ordu ve polis yoğun tedbirler aldı. 

TÜM UÇUŞLAR İPTAL EDİLDİ

Ayrıca Şükrü Belayıd'ın cenaze töreni için bugün ülkede genel grev ilan edildi. 500 bin üyesi bulunan UGTT sendikasının çağrısı üzerine yapılan grev nedeniyle hem iç hem de dış, tüm uçuşlar iptal edildi. Sendikanın çağrısına bankalar, fabrikalar ve bazı dükkanlar de uydu.

Zeynel Abidin Bin Ali rejiminin düştüğü 14 Ocak 2011'den bu yana ilk kez havayollarında böyle bir grev yaşanıyor.   

Bir gencin bedenini ateşe vermesiyle başlayan ayaklanmalar sonucun Bin Ali rejiminin düşmesiyle birlikte adına Arap Baharı denilen süreç de başlamıştı.

Cinayetin ardından gösterileri ülke geneline yayıldı. Bu öfke dalgası karşısında Başbakan Hamadi Jebali, teknokratlardan oluşan yeni bir hükümet kurma kararı aldı. Ancak partisi Ennahda bu kararı reddetti.  Başbakan ve Devlet Başkanı bu açıklamadan sonra sustu.

Tunus, Gafsa, Siliana ve Sfax kentlerinde polis ile göstericiler arasında çatışmalar devam etti. Çarşamba günü Tunus'ta 4 bin göstericinin toplandığı bir eylemde çıkan çatışmalarda bir polis ölmüştü.

Perşembe gecesi Gafsa kentindeki çatışmalarda da bir polis ağır yaralandı. Polisin halen komada olduğu bildirildi. Göstericiler bu kentte ayrıca bir polis karakolunu ateşe verdi.