Organ nakline alternatif 3D protez eller yaygınlaşıyor

ABD geliştirilen ve en az 37 ülkeden sipariş alan F 3 boyutlu (3D) el protezi sayesinde herhangi bir ameliyata veya organ nakli gerekmeden eller kullanılabiliyor.

ABD geliştirilen ve en az 37 ülkeden sipariş alan F 3 boyutlu (3D) el protezi sayesinde herhangi bir ameliyata veya organ nakli gerekmeden eller kullanılabiliyor. 3D el protezleri Fransa’da ilk kez Maxence adlı 6 yaşındaki bir çocuğa verilirken, kimi dernekler de maliyeti 50 ile 200 euro arasında değişen bu icadın aileler tarafından evde yapılabilmesi için çabalıyor.

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki (ABD) e-Nable (Enabling the future-Geleceği mümkün kılma) adlı dernek tarafından yaygınlaştırılmak istenen 3D protez eller, kişilerin bileklerine bağlanıyor. Kişinin kol veya bileğinin büyüklüğüne göre tasarımı yapılan 3D protez, daha sonra çıktısı alınarak monte ediliyor.

Üstelik çocukların protezini kırması veya kaybetmesi halinde herhangi bir basımhaneden çıktısı alınarak yeniden üretilmesi sadece bir günü alacak.

Küçük çocukların fiziki gelişimine göre de 3D protezlerin yeniden çizimi ve bastırılması gerekiyor. Ancak bir çocuğun yetişkin yaşa gelene kadar sadece bir kaç kez bu işlemi yapması gerekiyor.

3D el protezini yaygınlaştırmak isteyen e-Nable adlı derneğin verdiği bilgilere göre, 2013 yılından bu yana 37 ülkeden 2 bin adet sipariş verildi. Ortalama bir yada 2 gün gibi bir sürede üretilebilen 3D el protezlerinin üretim maliyeti ise kişinin yaşına ve boyuna göre 50 ile 200 euro arasında değişiyor.

Fransa’da 3D el protezinin takıldığı ilk kişi olan 6 yaşındaki Maxence Contegal, kameralar önünde yeni elini rahatlıkla kullanabildiğini söyledi. Maxence’in ebeveynleri de, çocuklarının elinin kopması sonrasında ameliyat ya da el nakli yapılmasını istemediklerini ve 3D el protezinin çocuklarının hayatını kolaylaştıracağını söylediler.

ABD’deki e-Nable adlı kuruluşun hedefinde ise, vücudun üst kısmındaki diğer organların da 3D protezlerini yapmak bulunuyor.

Fransa ve Büyük Britanya’daki Bionico ve OpenHand adlı dernekler de, en az bir parçası 3D olarak çıktısı alınacak şekilde ellerin yapılabilmesi için çaba gösteriyorlar. Bunun için internet üzerinden verilen bilgilerle bireylerin evlerinde elektrikli ellerin prototipini çıkarabilmesine ön ayak olunuyor.