Ortadoğu'da benzeri görülmemiş aşı kampanyası

Ortadoğu'da benzeri görülmemiş aşı kampanyası

UNICEF ve Dünya Sağlık Örgütü Suriye ve çevresindeki ülkelerde çocuk felcine karşı 20 milyon çocuğu aşılamayı hedefliyor. Bu dünyadaki en büyük aşı kampanyalardan biri anlamına geliyor. 

Hijyen koşulları ortadan kalkan Suriye’de, şç savaşla birlikte çocuk felci belirtileri arttı. Su ve gıdadan bulaşan çocuk felci, özellikle beş yaş altı çocukları etkileyen bir hastalık. 1999’dan bu yana çocuk felcinin görülmediği Suriye’de, savaş ortamı hastalığın yayılmasına olanak sağlıyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Ekim ayının sonunda yaptığı açıklamada Suriye’de en az 22 kişide çocuk felci şüphesinin tespit edildiğini bildirmişti.

UNICEF ve DSÖ çocuk felcinin yayılmasının önüne geçmek için dünyada bugüne kadarki en büyük toplu aşı kampanyasını Suriye ve çevresinde başlattı. Her iki kurum,  20 milyon çocuğa çocuk felcine karşı acil kampanyalar başlatıldığını duyurdu.

UNICEF'ten yapılan açıklamada Suriye başta olmak üzere, Türkiye, Ürdün, Lübnan, Irak, Filistin ve Mısır'da 20 milyon çocuğa daha koruyucu aşı yapılacağı bildirildi.

Suriye'de şimdiye kadar 650 bin çocuğa aşı yapıldı. Bunlardan 116 bini, Ekim ayı sonunda 10 çocuk felçi vakasının tespit edildiği ülkenin kuzey doğusundaki Deyr Ezzur'da gerçekleşti.

UNICEF Suriye'deki kampanyada, 1,6 milyon çocuğun kızamık, kabakulak ve çocuk felcine karşı korunmasının hedeflendiğini bildirirken,  Ürdün'de 5 yaşın altındaki 18 bin 800 çocuğun aşılandığını açıkladı. Aşı kampanyası önümüzdeki günlerde Libnan'da, Kasım ayı ortasına kadar da Türkiye ve Mısır'da başlatılacak.

BM Çocuk Fonu (UNICEF) Başkanı Anthony Lake, bazı bölgelerdeki çocuklara aşı yapılması için Suriye'de çatışan tarafların sağlık görevlilerine erişim izni vermesi çağrısında bulunmuştu.

UNICEF'in 2013 yılında bugüne kadar bir milyar 35 milyon doz aşı tedarik ettiği belirtilen açıklamada, yılsonuna kadar da artan talebi karşılamak için bu rakamın bir milyar 700 milyona ulaşılacağı kaydedildi.