ÖSO'dan AKP'ye jest: 'Komuta merkezimizi Suriye'ye taşıdık'

ÖSO'dan AKP'ye jest: 'Komuta merkezimizi Suriye'ye taşıdık'

Türk hükümetinin açıktan destek verdiði Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), komuta merkezini Türkiye'den Suriye'ye kaydırdıðını açıkladı. ÖSO, bu adımla ‘kurtarılmış bölgelerden’ Şam’a karşı bir harekat başlatmayı umduklarını belirtti.

ÖSO Komutanı Albay Riyad el Esad, komuta merkezlerini taşıdıklarını, yayınlanan video görüntülü bir açıklama ile duyurdu. El Esad, ÖSO liderliðinin geçtiðimiz hafta, “Kurtarılmış bölgelerdeki diðer tugaylarla yapılan anlaşma sonucu” Suriye’ye taşındıðını belirtti, ancak bunun tam olarak neresi olduðu konusuna açıklık getirmedi.

Suriye’yi terk ettiklerinden bu yana çeşitli bölgesel ve uluslararası müdahale ve siyasi baskılara maruz kaldıklarını bunun sonucu olarak “izole olmuştuk” diyen El Esad, “Onların hedefi Esad gidince yerine ÖSO’yu koymaktı. Ancak biz kategorik olarak halkımıza ihanet etmeyeceðimizi, sadece Suriyelilerin kendi gelecekteki kurumları hakkında karar vermesi gerektiðiniz söyledik” dedi. El Esad, atıkları bu adımla Şam’a karşı yeni bir harekat başlatmayı umduklarını sözlerine ekledi.

ÖSO Askeri Konseyi Başkanı Tuðgeneral Mustafa el Şeyh ise, Associated Press'e yaptıðı açıklamada, tüm silahlı muhalif grupları birleştirmek için böyle bir karar aldıklarını söyledi.

Bu açıklamanın AKP hükümetine yönelik tepkilerin arttıðı bir dönemde gelmesi dikkat çekti. Muhaliflerin Türkiye’de eðitim aldıðı, silah ve lojistik destek aldıkları sürekli gündemdeki yerini korurken, birçok kez de Hatay’da gösteriler yapılmıştı. ÖSO’nun yanı sıra radikal dinci örgüt ve grupların bölgedeki hareketliliði de kaygı yaratıyor. Suriye Ulusal Konseyi ile Özgür Suriye Ordusuna ev sahipliði yapan Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar ile ÖSO’ye askeri destek sunduðu artık bir sır deðil. Türkiye bunu resmi olarak kabul etmemesine karşın, Malatya’da ÖSO askeri eðitim kampı tartışmaları Ankara’yı zor durumda bıraktı.

El Cezire Muhabiri Andrew Simmons, Akçakale’den geçtiði haberde, ÖSO’nun Suriye’nin içerisinde 5 kilometre ilerleyerek güçlerini buraya kaydırdıðını bildirdi.

Özgür Suriye Ordusu, geçtiðimiz haftalarda Halep’te yaşanan büyük çatışmalar sırasında otonom hareket eden radikal Ýslamcı grupların öne çıkmasından büyük rahatsızlık duydu.

Uluslararası basında da Suriye’de Esad rejimine karşı mücadelede radikal dinci gruplarının etkinliklerini arttırdıðına yönelik haberler, ÖSO’nun gücünün sorgulanmasına neden oldu.

Tüm bu gelişmeler nedeniyle ÖSO’nun komuta merkezini Suriye’ye taşıdıðı yönündeki adım, daha çok psikolojik üstünlüðü saðlama, Türkiye üzerindeki odaklanmayı daðıtmaya yönelik girişim olarak yorumlandı.