Pakistan’da Hristiyan mahallesine saldırı: Kiliseler yakıldı

Pakistan’ın doğusunda bir ailenin “Kur’an yaktığı” iddiasıyla Hristiyan mahallesine yüzlerce Müslüman tarafından saldırı düzenlendi, birçok kilise yakıldı, bir mezarlık tahrip edildi. Polis 100’den fazla kişiyi gözaltına aldı.

Çarşamba günü Pencap eyaletindeki Faysalabad kentinin Jaranwala mahallesine yüzlerce kişi saldırıda bulundu.  Saldırıda birçok kilise yakıldı ve bir mezarlık tahrip edildi.

Saldırı, dinci fanatik bir grubun Hristiyan bir aileyi İslam’ın kutsal kitabı Kur’an’a küfretmekle suçlaması ardından başladı.

Pencap yönetimi sözcüsü 100’de fazla kişinin gözaltına alındığını, suçlanan ailenin ise arandığını belirtti.

Yazılı açıklamada “Kur’an tahrip edildi ve Müslümanların duyguları yaralandı. Suçluların yakalanması için emir verildi” denildi.

Mahallenin Hristiyan sakinleri, camların ve kapıların kırıldığını, buzdolapları, kanepeler, sandalyeler ve başka mobilyaların kilisenin karşısında toplanarak yakıldığını belirtti. Saldırıda bulunanların, Hristiyanların kutsal kitabı İncil’i de tahrif ettiği ve yaktığı ifade edildi. Kilisenin tepesindeki haç da söküldü.

Saldırganların Hristiyanlara ait evlere de ciddi zararlar verdiği bildirildi. Sanal ağlarda yayınlanan görüntülerde Müslüman yetkililerin hoparlörlerden, kendilerine inananları saldırmaya çağırdığı duyuldu.

KÜFÜR YASASI AZINLIKLARA KARŞI SİLAH OLARAK KULLANILIYOR

Pakistan’da Kur’an’a küfür son derece hassas bir sorun oluşturuyor. Herhangi bir kanıt olmadan sadece söylentisi dahi cinayetler ve linçlere yol açabiliyor. Pakistan İnsan Hakları Bağımsız Komisyonu birçok kez küfre ilişkin yasanın dini azınlıkları hedeflemek, kişisel kan davalarını çözmek için bir silah olarak kullanıldığını ve son yıllarda bu tür şiddet olaylarının sürekli arttığını belirtti.

Nüfusun yaklaşık yüzde 2'sini oluşturan Hristiyanlar, sıklıkla asılsız ve temelsiz küfür iddialarının hedefi oluyor. Bu tür suçlamalar yüzünden politikacılar ve avukatlar öldürüldü, öğrenciler linç edildi.

ABD, Pakistan hükümetini saldırıları soruşturmaya çağırdı. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Vedant Patel çarşamba günü yaptığı açıklamada, "Pakistan'da Kuran'a saygısızlık iddiasına cevaben kiliselerin ve evlerin hedef alınması bizi derinden sarstı” dedi.

Sözcü, “Şiddet veya şiddet tehdidi hiçbir şekilde kabul edilebilir bir ifade biçimi değildir”  diye ekledi.

ABD’li sözcü “Pakistan makamlarını bu iddialarla ilgili kapsamlı bir soruşturma yürütmeye ve sükunet çağrısında bulunuyoruz” ifadelerini kullandı.

Pakistan'ın yeni başbakan vekili Anwar-ül-Hak Kakar, olaylardan "tiksindiğini" belirterek,  "yasayı ihlal edenlere ve azınlıkları hedef alanlara karşı sert tedbirler" alınacağını açıkladı.