Pakistanda Predator terörüne karşı uzun yürüyüş

Pakistanda Predator terörüne karşı uzun yürüyüş

Pakistan’da eski kriket oyuncusu Pakistan Adalet Partisi (PTI) kurucusu Ýmran Khan, sivillerin ölümüne yol açan ABD’nin insansız hava araçları (Predator) terörünü protesto etmek için uzun yürüyüş başlattı.

Khan’ın çaðrısı üzerine bir araya gelen, aralarında Amerikalı savaş karşıtlarının da bulunduðu çok sayıda kişi ‘Ýnsansız uçak saldırılarına son’ sloganı altında başkent Ýslamabad’tan, Afganistan sınırındaki Veziristan’a doðru yürüyüşe geçti.

Pakistan’ın aşiret bölgesi olarak bilinen Veziristan, Pakistan Taliban güçlerinin üstlenme alanı olarak biliniyor. Afganistan’daki ABD güçleri, insansız hava araçları (Predator) ile bu bölgeye sürekli saldırılar düzenliyor. Söz konusu saldırılar nedeniyle şimdiye kadar yüzlerce sivil hayatını kaybetti.

Pakistan hükümeti, ABD’nin Predatorlarla düzenlediði saldırılarda meydana gelen sivil can kayıplarına karşı zaman zaman kamuoyundan gelen tepkiler üzerine kınamada bulunurken, saldırılara son verilmesi konusunda her hangi bir adım atmamakla suçlanıyor.

Hükümetin pasif tutumuna karşı muhalefet ile halktan büyük tepki var. Bundan dolayı da Ýmran Khan’ın eylemi birçok çevreden destek görüyor.

Ancak destekle beraber birçok eleştiri de söz konusu. Ülkenin önde gelen muhalif yazar ve insan hakları savunucuları popülist politikacı olarak tanımladıkları Khan’ı oy avcılıðı yapmakla suçluyorlar.

Pakistan hükümetinin Khan ve beraberindekilerin Veziristan’a girmesine izin verip vermeyecekleri henüz belli deðil. Veziristan yerel yetkilileri, kendilerine bu konuda bir başvurunun yapılmadıðını belirterek, güvenlik gerekçesiyle izin vermeyeceklerini söylüyor.

PTI partisi yürüyüş ve ardından düzenlecek büyük mitinge yüzbinlerce kişi katılacaðını söylerken, Khan yürüyüşünde kararlı olduðunu belirtti. Khan, “Veziristan söz konusu olduðunda, haklı olarak insanlar korkuyorlar. Orada yaşananlar, terör savaşına dönüşmüş olan sözde teröre karşı savaşın yarattıðı büyük kargaşadır” dedi.

Ýnsansız hava araçları ile yapılan saldırılarda meydana gelen sivil ölümleri, ‘munzam zarar’ (collateral damage) olarak tanımlayan ABD, ‘terörle mücadelede etkin ve sonuç alıcı olduðu için’ kullanmaya devam edeceklerini söylüyor.

Eylül ayında, ABD Stanford ile New York Üniversiteleri tarafından yayınlanan bir raporda, CIA’nin günün 24 saati insansız hava araçları ile düzenlediði saldırılarla Pakistanlı sivilleri terörize ettiði vurgulanmıştı. Raporda, birçok kez saldırı ardından yardıma gelenlerin de ikinci bir saldırıya uðrayarak öldüðü veya yaralandıðına dikkat çekilmişti.

ABD’nin Afganistan’ı işgali sonrası özellikle Barack Obama başkanlıðı döneminde arttırdıðı Pakistan’da insansız hava araçları ile saldırılarda binlerce sivil hayatını kaybetti.