Paris ve Londra Ýsrail büyükelçilerini çaðırdı

Paris ve Londra Ýsrail büyükelçilerini çaðırdı

Fransa ve Ýngiltere Dışişleri Bakanlıðı, Batı Şeria ve Doðu Kudüs’te işgal edilmiş alanlarda Yahudi yerleşim yelerinin genişletilmesi kararı ardından Ýsrail büyükelçilerini çaðırdı.

29 Kasım günü BM’de Filistin’e gözlemci devlet statüsü tanıyan oylama ardından Ýsrail hükümetinin yeniden Yahudi yerleşim yerlerine hız vermesi, uluslar arası alanda yoðun tepkiye neden oldu.

Fransa ve Ýngiltere Dışişleri Bakanlıðı bugün Batı Şeria ve Doðu Kudüs’te 3 bin yeni konutun inşa edileceði projeye açıklık getirmeleri için Ýsrail büyükelçilerini çaðırdı. Her iki ülke tepkilerini açık bir şekilde dile getirse de Ýsrail medyasında yer alan iddiaların aksine, Ýsrail’deki büyükelçilerini geri çekmeyecekleri bildirildi.

Fansa Cumhurbaşkanı François Hollande bugün yaptıðı açıklamada, Ýsrail’e karşı bir yaptırım mantıðı içine girmek istemediklerini söyledi.

“Bizim kaygımız, barış süreci üzerinde yaratabileceði tüm sonuçlarla birlikte yeni yerleşim yerlerinin kurulmasıdır” diyen Hollande, Ýsrail’e karşı bir yaptırımlar mantıðı içerisinde deðil, bir inanç çalışmasına girişmek istediklerini söyledi.

Cumartesi günü Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius Ýsrail makamlarını yeni yerleşim birimlerini kurma projesine girişmemeye çaðırdı. Ýngiliz makamlar da sözkonusu projenin uygulanması halinde “sert tepki” gösterecekleri uyarısında bulundu. Ancak Ýngiliz büyükelçisinin geri çaðırılması beklenmiyor.