Pentagon Başkanı'ndan itiraf: Savaştan ün değil, acı kazanılır!

Pentagon Başkanı'ndan itiraf: Savaştan ün değil, acı kazanılır!

ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, Suriye ile ilgili gelişmeleri değerlendirirken ABD’de halkın askeri serüvenlerden yorgun düştüğünü ifade ederek, “savaştan ün değil acı kazanıldığını" söyledi.

Washington’da ulusal güvenlik konulu konferansta konuşan Hagel, Irak’a müdahale konusunda halkın ve kongrenin askeri güç kullanılmasına yönelik net bir sinyal verdiğini belirterek, Ortadoğu’da savaşa ihtiyaç olmadığını söyledi.

ARTIK SAVAŞLAR YERSİZ

Hagel, “Ben gerçekten de, şu an ki Kongre grubunun muhtemelen daha temkinli olduğunu düşünüyorum. Artık savaşlar yersiz, Ortadoğu’ya ihtiyaç yok. Basit bir şekilde konuşuyorum, ancak, biliyor musunuz, Kongre halkın iradesini yansıtıyor. Demokrasinin yapısı da bunu gerektirir" diye belirtti.

Amerikan dış politikasında güce değil diplomasiye önem verilmesi gerektiğini belirten Pentagon’un, "yardımcı bir rol" oynaması gerektiğini söyledi.  ABD Savunma Bakanı, Defense One’ye verdiği demeçte ise, Pentagon’un ABD politikalarında belirsiz bir rol oynaması gerektiği yönündeki düşüncelerini açıklarken “Dış politikayı belirlemedeki rolümüz yardımcı bir roldür. Biz bu alanda sadece unsurlardan, araçlardan biriyiz” dedi.

PROBLEMLER İLETİŞİMLE ÇÖZÜLMELİ

Askeri güce değil de diplomasiye dayanmayı zayıflık olarak görenlerle aynı fikirde olmadığını ifade eden Hagel, “Ben Amerika’nın dünyayla iletişimine güveniyorum. İletişimde bulunmak kapitülasyon değildir” diye belirtti.

Vietnam’da savaşmasından dolayı kendisini "kahraman" olarak nitelendiren muhabire, "Savaştan ün değil acı kazanılır" yanıtını veren Hagel, problemlerin iletişimle çözülmesi gerektiğini söyledi.

Pentagon Başkanı ayrıca, uluslararası sorunların askeri güçle çözümüne olumsuz yaklaşımının sadece politik bir yaklaşım olmadığını, aynı zamanda şahsi fikirlerini yansıttığını da belirtti.

Kendisine “Bazı olayların istediğimiz şekilde gelişmediği için herhangi bir ülkeye saldırarak işgal etmemiz gerektiğini düşünüyor muyum?" diye soran Pentagon Başkanı, “Hayır. Böyle bir tutumun Amerika’nın özünü yansıttığını düşünmüyorum. Problemlerin bu şekilde çözülebileceğine inanmıyorum” ifadelerini kullandı.