Peru’da iç savaştan kalma bir toplu mezar daha bulundu

İç savaşta 15 bini aşkın kişinin kaybolduğu ve bir toplu mezarlar ülkesi olarak bilinen Peru’da onlarca kişinin bulunduğu 5 ayrı mezar ortaya çıkarıldı.

İç savaşta 15 bini aşkın kişinin kaybolduğu ve bir toplu mezarlar ülkesi olarak bilinen Peru’da onlarca kişinin bulunduğu 5 ayrı mezar ortaya çıkarıldı.

Peru Kamu Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, ülkenin güneydoğusundaki Chungui bölgesinde katledilen kişilerin gömülü olduğu 5 ayrı çukurun bulunduğu bildirildi. Oronccoy köyünde bulunan çukurlardan birinin toplu mezar olduğu, diğer çukurlarla birlikte 60 kadar kişinin kemiklerine ulaşılabileceği kaydedildi.

Toplu çukurlarda bulunan ve henüz çıkarılmayan kemiklerin 1985 yılında katledilen 60 kadar kişiye ait olduğu tahmin ediliyor. Ocak 1985’de Aydınlık Yol gerillaları ile özel polis gücü Sinchis üyeleri arasında bölgede bir çatışma yaşandığı ve bu kişilerin Sinchis tarafından katledildikleri de edinilen bilgiler arasında.

Bakanlık açıklamasında, toplu mezara ulaşımda yaşanan zorluklar nedeniyle kemiklerin 28 Ağustos tarihinde sonra çıkarılacakları da belirtildi.

Peru’da 1992 yılından bu yana cezaevinde olan Abimael Guzman liderliğindeki Aydınlık Yol gerillaları ile Peru ordusu arasındaki savaş 1980-2000 yılları arasında sürmüştü. 70 bin kişinin yaşamını yitirdiği iç savaş esnasında 15 bin kişi de kaybolmuştu.

İç savaş sonrasında kurulan Hakikatleri Araştırma ve Uzlaşı Komisyonu tarafından yapılan çalışmalar sonucu, ülkede yaklaşık 4 bin toplu mezar olduğu anlaşılmıştı. Geçtiğimiz haftalarda da, 2013 yılında bulunan bir toplu mezardan çıkarılan 60 kişinin kemikleri, kimlik tespitinin yapılması ardından ailelerine teslim edilmişti.