Peru koka yaprağı üretimini geriletmede ciddi başarı

2013 yılına kadar dünyanın koka yaprağı üretiminde önde gelen ülkesi olan Peru’da uyuşturucu karşıtı politikalar olumlu sonuçlar veriyor.

2013 yılına kadar dünyanın koka yaprağı üretiminde önde gelen ülkesi olan Peru’da uyuşturucu karşıtı politikalar olumlu sonuçlar veriyor. BM’ye göre, son iki yılda yüzde 30 gerileme kaydeden Peru, koka yaprağı üretiminde Kolombiya’nın gerisine düşmeyi başardı.

Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC) tarafından başkent Lima’da yayınlanan rapora göre, Peru’daki koka yaprağı hasatlarında ciddi bir düşüş kaydedildi. Rapora göre, yüzde 13,9’luk bir gerilemeyle kokain yapımında kullanılan koka yaprağı üretiminde ilk sırada yer alan Peru, Kolombiya’nın gerisine düşerek ikinci sıraya geriledi.

Peru’da 2014 yılında 42 bin 900 hektar alanda koka ekimi yapılırken, bu alanların 2013’te 49 bin 800 hektarı buluyordu. Toplamda biçilen koka yapraklarının miktarı da 310 tondan 270 tona gerilemiş oldu.

Dünyadaki kokain ticaretinde önemli bir yer tuttuğu bilinen Güney Amerika’daki koka yaprağı hasadının sadece Kolombiya’da 440 ton civarında olduğu tahmin ediliyor. 2014 yılında bu üretimin yüzde 52 arttığı savunulurken, Kolombiya yönetimi bu rakamların gerçek olmadığını savunuyor.

UNODC Peru masası şefi Flavio Mirella, ülkede koka yaprağı hasatlarındaki gerilemenin ciddi bir başarı olduğunu söylerken, son iki yıldaki kümülatif düşüşün yüzde 30 olduğuna dikkati çekti.