Petrol fiyatları daha da düşebilir

Uluslararası Enerji Ajansı, petrol üreticisi ülkelerin içinde bulunduğu ekonomik istikrarsızlık nedeniyle bütçe açıklarını petrol üretimini arttırarak kapatmaya çalışmalarının petrol fiyatlarını daha da düşürebileceğini duyurdu.

Ajans tarafından yayınlanan raporda petrol fiyatlarındaki düşüşün 2016 yılının sonuna kadar sürmesinin beklendiği kaydedildi.

Petrolün varil fiyatı geçtiğimiz Ocak ayında 115 dolardan 45 dolara kadar düşmüştü. Şu anda petrolün varil fiyatı 59 dolardan işlem görüyor.

Petrol fiyatlarındaki düşüş nedeniyle 7 büyük petrol şirketinin karlarında iki senedir düşüş görülüyor. Şirketler ayrıca düşüş nedeniyle petrol arama bütçelerinde de kesintiye gitmiş durumda.

Ajansın verilerine göre petrol pazarında geçmişe oranlar yaklaşık iki kat arz yaşanıyor. Ajans arzın daha da artmasının muhtemel olduğu ve petrol fiyatlarının çok daha düşebileceğini belirtiyor.

Petrol İhracatçısı Ülkeler Örgütü (OPEC) üyelerinin büyük bir kısmı petrol üretimlerini aynı seviyede tuttu. Fiyatlarda yaşanan düşüşlerde genelde üretimi düşüren OPEC ülkeleri bu kez ekonomik zorunluluklar nedeniyle üretime devam etti.

Petrol fiyatlarındaki düşüşe ABD’de kaya petrolü üretiminin artmasının da etkisi olduğu bildiriliyor.

Bu gelişmelerin kötü etkilediği tek ülke Rusya oldu. Ekonomisi petrol ve doğalgaz gelirlerine dayanan Rusya’da adı konmamış bir ekonomik kriz yaşanıyor.