Petrol sızıntıları bebek ölümlerine sebep oluyor

Yapılan bir araştırmaya göre Nijerya Deltası yakınlarında yaşayan kadınlar meydana gelen petrol sızıntıları yüzünden henüz doğmamış bebeklerini kaybediyor.

Aktivist Debbie Ariyo,” Petrol sızıntıları kesintisiz devam ettiği ve bölgenin temizliği ertelendiği sürece maalesef daha fazla çocuk zarar görecek” diyor.

Nijerya’da yapılan bir araştırmaya göre her bin doğumdan yetmiş altısı ölümle sonuçlanıyor. Bunun sebebi ise Nijer Deltası’nda meydana gelen petrol sızıntısı. Araştırmaya göre; Nijer Deltası yakınlarında meydana gelen petrol sızıntıları hem bebek ölüm oranlarını iki katına çıkarıyor hem de hayatta kalan çocukların sağlıklarının bozulmasına neden oluyor. Sızıntılar eğer bir kadın hamilleyken meydana gelmişse bebek veya kadın üzerinde herhangi bir etki göstermiyor. Fakat kadınlar hamilelik sürecinden 5 yıl önce etkilendikleri petrol sızıntıları yüzünden bebeklerini henüz doğmadan kaybedebiliyor.

ÖLÜMERİN SEBEBİ, KİRLİLİK OLABİLİR

İsviçre'de St Gallen Üniversitesi Ekonomi Profesörü Roland Hodler araştırmaya öncülük eden isimlerden. Ronald, The Guardian’a verdiği bir röportajda, “Çalışmadan elde edilen sonuçlar kesinlikle şok edici. Bu etkiyi doğmamış bebeklerde görmeyi ummuyordum. Petrolün neden doğmamış bebek üzerinde etkili olduğunu bilmiyoruz ama bunun nedeni ham petrolün zamanla su ve toprakta artan kirliliğe sebep olması da olabilir” diyor.

Nijer Deltası’nda her yıl tahmini 240 bin varil ham petrol sızıyor ve bunlar suyolları, bitkiler ve havaya zarar veriyor. Yeni doğan bebeklerde veya doğmamış bebeklerde havaya karışan toksik kimyasallara karşı korunmaya yardımcı olan kan ve beyin bariyeri gelişmediği için bu tür kirliliklere karşı çok daha savunmasız kalabiliyorlar. Araştırmacılar, bebeklerin vücut ağırlığıyla karşılaştırıldığında küçük dozda bir kirliliğin bile ölümle sonuçlanabileceğini söylüyor.

‘MAALESEF DAHA FAZLA ÇOZUK ZARAR GÖRECEK’

Afrikalı çocukların haklarını ve refahını destekleyen Afrikalılar Çocuk İstismarına Karşı Birleşiyor isimli kuruluşta çalışma yapan aktivist Debbie Ariyo,”Nijer Deltası'ndaki petrol arama çalışmaları başladığı günden bu yana kaç çocuğun kontrolsüz petrol sızıntıları sonucu ölmüş olabileceğini düşünmek çok sasıtıcı” diyor.

Debbie, devamında ise şöyle konuşuyor: “Devam eden çevresel zarar daha fazla çocuğun kirli içme suyu, hava ve gıda ürünlerindeki zararlı kimyasallara maruz kalması anlamına geliyor. Basitçe söylemek gerekirse, petrol sızıntıları kesintisiz devam ettiği ve bölgenin temizliği ertelendiği sürece maalesef daha fazla çocuk zarar görecek.”