PYD ve iç muhalefete AKPM'de büyük ilgi

PYD ve iç muhalefete AKPM'de büyük ilgi

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nde (AKPM) görüşmelerde bulunan PYD’nin de içinde olduðu iç muhalefeti temsil eden Demokratik Deðişim Ýçin Koordinasyon Komitesi’nden Hassan Ali Mohammad önemli görüşmeler yaptıklarını açıkladı.

PYD’de dahil 4 Kürt partisi ile Arap, Hristiyan ve solculardan oluşan 11 organizasyonu bünyesinde toplayan Koordinasyon Komitesi adına önemli görüşmeler yaptıklarını belirten Hassan Ali Muhammed, Suriye’deki gelişmeler, Kürtlerin pozisyonu, talepleri, iç ve dış muhalefetin durumu, iktidarın uygulamaları konusunda muhataplarını bilgilendirdiklerini söyledi. Muhammed muhatapları ile pek çok ortak noktaya sahip oluşlarının ilişkileri kolaylaştırdıðını dile getirdi.

Aralarında AKPM dış ilişkilerinde sorumlu siyasi ve hukuki işler komisyonu başkanı ve Suriye raportörü Pietro Marcenaro, Liberal Grup başkanı Anne Braseur ile Ýngiltere, Rusya, Norveç, Ýrlanda, Ýsveç, Hollanda ve Lüksemburg ülke heyetlerinin de yer aldıðı bir çok görüşme yaptıklarını belirten Hassan Ali Muhammed görüşmelerde öne çıkardıkları hususları sıraladı.

Ýç çatışmaların reddedilmesi, BM’nin kararlarına uyulması, kadın erkek eşitliðine, laikliðe, Suriye’nin çok kimlikli yapısına, Kürt halkının demokratik özerklik hakkına riayet edilmesi gibi konularda ilkesel yaklaşım içinde olduklarını ifade eden Muhammed, Avrupa Konseyi dahil uluslar arası kurum ve devletlerin de buna saygı göstermelerini beklediklerini dile söyledi.

Hassan Ali Muhammed Kürt halkının fiili bir durumu yaşadıðını ve halk olarak kolektif özgürlük haklarından asla vazgeçmeyeceklerini vurgulayarak, yaptıðı görüşmelerde bunun için sonuna kadar direneceklerini söylediðini kaydetti.

Kürt partilerinin, Suriye’ye demokrasi ve Kürt halkına demokratik özerklik şiarı ile hareket ettiklerini beyan eden Muhammed, üç günlük görüşmeler sırasında kendilerine kadın meselesi, Suriye’deki Hıristiyan ve diðer azınlıklar konusu, demokrasiye bakış açıları ile radikal Ýslami kesimlerin konumuna dair sorulara da muhatap olduklarını dile getirdi. Muhammed, bu yönlü diplomatik çalışmalarına bundan sonra daha kapsamlı olarak devam edeceklerini sözlerine ekledi.