Robert Fisk: Deraya’da gerçekler anlatılandan farklı

Robert Fisk: Deraya’da gerçekler anlatılandan farklı

Ýndependent gazetesinin deneyimli Ortadoðu muhabiri Robert Fisk, Suriye'de hafta sonu 245 kişinin katledildiði Şam'a baðlı Deraya kasabasına girdi. Kasaba sakinleriyle konuşan Fisk, tanıklıkların katliamı silahlı muhaliflerin işlediðine yönelik iddiaları güçlendirdiðini belirtti.

Robert Fisk, Suriye ordusunun koruması altında girdiði, "Hayaletlerin ve yanıtsız soruların şehri" olarak tanımladıðı Deraya'da yaşayanların anlattıkları hikayenin, katliamla ilgili dünyada dolaşan haberlerden farklı olduðunu yazdı. Kasaba sakinlerine göre, Deraya'da katliama "başarısız bir esir takası pazarlıðı" neden olduðunu kaydeden Fisk, konuştuðu tanıklıkların da katliamın failinin Özgür Suriye Ordusu'na baðlı militanlar olduðuna yönelik iddiaları güçlendirdiðini belirtti.

Fisk’in konuştuðu kasaba sakinleri, rejim birlikleri kasabaya girmeden önce Özgür Suriye Ordusu’nun askerleri ve sivilleri rehin aldıðını, silahlı muhalifler ve Suriye ordusu arasında 'esir takası müzakereleri' yapıldıðını anlatıyor.

Müzakerelerle ilgili hiçbir resmi açıklamanın yapılmadıðı belirtilen Fisk, anca Independent’a konuşan bir Suriyeli yetkilinin “Uzlaşı için tüm olasılıkları tükettikleri” söylediklerini aktardı.

Derayalılara göre, rejim birlikleri ile akrabalıkları bulunduðu için muhalifler tarafından rehin alınan siviller ve askerler ile ordunun elindeki esirlerin takas edilmesi için her iki taraf da girişimlerde bulunmuş ancak görüşmeler sonuçsuz kalmış. Fisk, Suriye ordusunun görüşmelerin sonuçsuz kalması üzerine Deraya’ya operasyon başlattıðını kaydetti.

Fisk, askerlerden uzak görüştüðü katliamda yakınlarını yitirenlerin, öldürme olaylarının ordu kasabaya girmeden önce başladıðını söylediklerini, cesetlerin bazılarının rejim birliklerine ve postacılara ait olduðuna dikkat çekerek şu yorumda bulundu: “Anlatılanlar doðruysa silahlı kişiler Suriye ordusu mensupları deðil, silahlı isyancılardı.”