Rohingya bölgesinde kasırga: 145 ölü

Myanmar ve Bangladeş’te Rohinya çoğunluklu bölgeyi vuran Mocha kasırgasında hayatını kaybedenlerin sayısının 145’e çıktığı bildirildi. BM’ye göre kasırgadan 800 bin dolayında kişi etkilendi.

Kasırga Pazar günü Myanmar ve Bangladeş’i, saatteki hızı 195 kilometreye varan rüzgarlar ve şiddetli yağışlarla vurdu. Kasırgada binalar yıkıldı ve sokaklar ırmağa dönüştü.

Son 10 yılın en şiddetli kasırgasında köyler yerle bir olurken, ağaçlar köklerinde söküldü ve yüzbinlerce Rohingyalı mültecinin kamplarda yaşadığı Arakan eyaletinin büyük kesiminde iletişim olanakları kesildi.

Myanmar’da yönetimi elinde bulunduran askeri cunta, toplam 145 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Açıklamaya göre 4 asker, 24 yerli ve 117 “Bengalli” öldü. Myanmar’da “Bengalli”, Müslüman azınlık için aşağılayıcı bir derim olarak kullanılıyor.

Uluslararası Af Örgütü’ne göre Myanmar’da onlarca yıldır 600 bin dolayında Rohingyalı, sağlık ve eğitimden yoksun bir şekilde “abartheid rejimi” altında yaşıyor. Bunların tümü yabancı olarak muamele görüyor ve kendi köylerinin dışına çıkmak için bile izin almaları gerekiyor.  

Arakan eyaletinde bir yetkili AFP’ye yaptığı açıklamada bölgenin başkenti Sittwe çevresindeki köylerde en az 105 Rohingyalı kasırgada öldü. Halen sayımın sürdüğü bildirildi.

Kasırgadan 800 bin dolayında kişinin etkilendiğini açıklayan Birleşmiş Milletler ise acil insani yardıma çağırdı.