Romanya’da on binlerce kişi hükümeti protesto etti

Romanya'da Pazar günü binlerce kişi, yolsuzluğa karşı mücadeleyi zayıflatmakla suçlanan solcu hükümete karşı sokaklara çıktı.

Yerel medyaya göre başkent Bükreş'te soğuk havaya rağmen 25 bin dolayında kişi yürüyüşe katıldı. Diğer kentlerde de binlerce kişi protesto eyleminde bulundu.

40 dolayında sivil toplum grubu ve iki büyük sendika konfederasyonu eylemlere çağırmıştı. Organizatörler yayınladıkları ortak bildiride "siyasi mafyanın Romanya'nın denetimini ele geçirdiği" tepkisinde bulundu.

Bildiride adli sistemde reform öngören ve yolsuzlukla mücadele savcılığının yetkilerini azaltan yasa tasarılarının geri çekilmesi istendi.

Muhalefet de kısa bir süre önce hükümeti yargı bağımsızlığını tehdit etmekle eleştirdi. Mevcut durumda üç yasa tasarısı tartışma halinde.

Aralık 2016'daki seçimleri kazanan sosyal demokratlar bu tasarılarla birlikte yeni bir tepki dalgasıyla karşı karşıya.

Geçen kış döneminde de yolsuzlukla mücadele yasasının gevşetilmeye çalışılması büyük protesto eylemlerine neden olmuştu.

1989'daki komünist rejimin çöküşünden bu yana en kitlesel eylemlerdi. Merkez sol hükümeti bu eylemler karşısında geri adım atmak zorunda kalmıştı.