RSF: Açlık grevindeki gazeteciler için derinden endişeliyiz

RSF: Açlık grevindeki gazeteciler için derinden endişeliyiz

Merkezi Paris’te bulunan Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF), Türkiye cezaevlerinde açlık grevinde olan Kürt gazetecilerin kötüleşen saðlık durumu karşısında “derinden endişeli” olduklarını belirti.

RSF yaptıðı açıklamada, “Durum çok aðır. Bu kişiler gittikçe ölüme yaklaşıyor. Israrla ilgili tüm tarafları, çok geç olmadan, tutukluları greve sevk eden anlaşmazlıkları çözmeye hizmet eden olumlu bir tutum takınmaya çaðırıyoruz. Yetkililerin yüksek perdeden insaniyet ve sorumlulukla bu durumu yönetmeli” dedi.

Açıklamada devamla şu ifadeler yer aldı: “Kürt sorununa barışçıl bir çözüm arayışı ve basın özgürlüðü durumunun iyileştirilmesi özünde birbirine baðlıdır. Mevcut durumda mesleki aktivitelerinden dolayı cezaevinde olan tüm gazeteciler ve medya çalışanlarının derhal serbest bırakılması lehine çaðrımızı yineliyoruz.”

Adalet Bakanlıðı’na dayanarak 67 cezaevinde 682 tutuklunun açlık grevinde olduðunu belirten RSF, tutukluların anadilde savunma hakkı ve PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılmasını istediðini hatırlattı.

RSF, açlık grevcileri arasında en az 9 gazeteci ve medya çalışanının olduðunu belirterek, “Kürtçe dilli günlük Azadiya Welat gazetesinin eski yayın müdürü Tayyip Temel’in saðlık durumu özellikle endişe verici. 12 Eylül’den bu yana Diyarbakır’daki cezaevinde açlık grevinde olan Temel, iç kanama ve görme kaybı sorunu yaşıyor. Midesinin sıvı kabul etmediði ve konuşamayacak durumda olduðu belirtiliyor” dedi.

RSF’ye göre, DÝHA muhabiri Fatma Koçak ile Özgür Gündem gazetecisi Ayşe Oman 24 Eylül’den bu yana Bakırköy kadın cezaevinde açlık grevindeler. Yine Bakırköy’de tutuklu DÝHA muhabiri Pelvin Yerlikaya Babir ve Rize Kalkandere’de tutuklu DÝHA muhabiri Faysal Tunç 15 Ekim’den beri açlık grevindeler. RSF, aynı şekilde Kandıra’da tutuklu Demokratik Modernite gazetecisi Selahattin Aslan ile Giresun’da tutuklu DÝHA muhabiri Sabahattin Demir için de geçerli olduðunu bildirdi. Açıklamada Kandıra’da tutuklu Azadiya Welat’tan Mehmet Emin Yıldırım ve Özgür Halk’tan Ömer Faruk Çalışkan’ın da greve katıldıðı belirtildi.

RSF, aralarında Vedat Türkali, Garo Palyan, Aydın Engin, Ahmet Şık ve Ertuðrul Mavioðlu’nun da aralarında olduðu farklı eðilimlerden aydın ve gazetecilerin de meslektaşları için büyük endişelerini dile getirdiði hatırlattı.