Rus uzmanlar: Uçak Suriye Hava Savunması'nı test ediyordu

Rus uzmanlar: Uçak Suriye Hava Savunması'nı test ediyordu

Rus askeri uzmanları 22 Haziran’da Türk savaş uçaðının Suriye tarafından düşürülmesini deðerlendirdi. Moskova Jeopolitik Sorunlar Akademisi Başkanı Leonid Ývaşov, olayın “savaşa yol açabilecek bir provokasyon” olduðunu belirtirken, Silah Satış Analiz Merkezi Başkanı Ýgor Korotçenko, uçaðın Suriye'nin hava savunma sistemlerini denediðini söyledi.

Türk savaş uçaðının 22 Haziran’da Suriye tarafından düşürülmesi ardından tartışmalar sürüyor. Rusya-1 televizyon kanalına bir mülakat veren Moskova Jeopolitik Sorunlar Akademisi Başkanı Leonid Ývaşov, uçak olayını “provokasyon” olarak deðerlendirdi.

BU TAKTÝÐÝ LÝBYA VE YUGOSLAVYA’DA DA DENEDÝLER

Ivaşov, “Bu taktiði Libya ve Yugoslavya’da da kullandılar” derken, “Güçlü bir olasılıkla sözkonusu olan bir provokasyondur” diye ekledi.

Ývaşov, “Eðer Türk hükümeti Amerikan baskısına geçit vermezse, bu olay barışçıl yollarla çözülür. Ama eðer BM güvenlik güçlerini harekete geçirmek ve saldırmak için bu provokasyondan faydalanırsa, savaş kaçınılmazdır” deðerlendirmesini yaptı.

UÇAK HAVA SAVUNMA SÝSTEMÝNÝ TEST EDÝYORDU

Şam düşürülen uçaðın kendi hava sahasını ihlal ettiðini söylerken, Ankara uçaðın uluslararası hava sahasında vurulduðunu ve Suriye karasularına düştüðünü savunuyor. Uçak Suriye karasularında 1300 metre derinlikte tespit edildi.

Olaya ilişkin Ria Novosti ajansına konuşan Silah Satış Merkezi Başaknı Ýgor Korotçenko, düşürülen Türk uçaðının Suriye'deki radyo elektronik aktiviteleri denetlemek için Suriye hava sahasına girdiðini söyledi.

Korotçenko, “Uçak Suriye hava sahasında düşürüldü. Bu ülkenin hava savunma sistemi çok güçlüdür” dedi.

SURÝYE HAVA SAVUNMASI ETKÝLÝ

Vestnik PVO dergisi yazı işleri müdürü Said Aminov’a göre uçak Suriye Hava Savunma Sistemi’nin “deşifre” etmeye çalışıyordu. Aminov, “Savaş uçaðı çok alçak uçuyordu” diyerek, bu manevranın genellikle bu tip operasyonlar için kullanıldıðını söyledi.

Aminov, bu olayın Suriye’nin hava savunma sisteminin etkililiðini gösterdiðine işaret ederken, Suriye hava savunmasının Rus tasarımı orta menzilli Bouk-M2E et Petchora-2M sistemleri ile karadan havaya kıza menzilli Pantsir-S1 sistemi ve S-200 VE tipi batarya sistemlerine sahip.