Rusya’da mahkumlar ‘ekoloji’ için çalıştırılacak!

Rusya, kuzeydeki Norilsk bölgesinde meydana gelen petrol faciasının neden olduğu kirliliği aşmak için mahkumları da çalıştırmayı planlıyor.

Ülkenin Arktik’teki Norilsk kentinde mahkumların ‘ekolojik amaçlı çalıştırılmasına’ yönelik yapılan bir anlaşmanın genelleştirilmesi gündemde.

Rusya Cezaevleri Yönetimi (FSIN) tarafından yapılan açıklamada, mahkumların farklı nedenlerle kirlenmiş bölgelerin temizlenmesinde çalıştırılması ihtimalinin incelendiği duyuruldu. FSIN Genel Direktörü Aleksander Kalaşnikov, bu projenin Arktik için düşünüldüğünü kaydetti.

Kalaşnikov, Norilsk ve çevresindeki birçok akarsuya geçtiğimiz yıl dökülen 21 bin ton yakıtın temizlenmesi için kentteki cezaevlerindeki mahkumların çalıştırılmasına dair bir anlaşmanın imzalandığını belirtti. Yetkili, ülkenin diğer bölgelerindeki cezaevlerinin de benzeri çalışmaları hayata geçirmesinin mümkün olup olmadığının incelenmesi için talimat verdiklerinin altını çizdi.

Şimdilik Norilsk ve çevresi için öngörülen mahkumların ekolojik amaçlı çalıştırılması fikri ilk kez aralık ayında Saint Petersburg’daki Arktik Forumu’nda ortaya atılmıştı. Ancak mahkumların bu tür projelerde çalıştırılmasının Sovyetler dönemindeki ‘Gulag’ uygulamalarını andıracağı eleştirileri de yapılıyor.