Rusya'da STÖ'ler 'yabancı ajan' yasasına karşı AİHM'e başvurdu

Rusya'da STÖ'ler 'yabancı ajan' yasasına karşı AİHM'e başvurdu

Rusya'da onu aşkın sivil toplum örgütü (STÖ), yabancı bir ülke finansmanından yaralanan STÖ'leri "yabancı ajan" olarak tanımlayan bir yasaya karşı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuruda bulundu.

Memorial İnsan Hakları Merkezi Başkanı Oleg Orlov yaptığı açıklamada, "On bir Rus STÖ, Rus Anayasası ve uluslararası hukuk normlarına aykırı olan bu yasaya karşı dün (Çarşamba) Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurdu" dedi.

Orlov, "Biz yabancı ülkelerin ajanları değiliz ve hiçbir yasa bizi faaliyetlerimize ilişkin yalan söylemeye zorlayamaz" diye kaydetti.

Kasım 2012'de yürürlüğe giren sözkonusu yasa yabancı bir ülkenin finansmanından yararlanan STÖ'leri, yaptıkları tüm açıklamalar veya kamu faaliyetlerinde kendilerini "yabancı ajans" olarak tanıtmaya zorluyor ve sıkı bir mali denetime tabi tutuyor.

Rusya Adalet Bakanlığı'nın bu yasayı gecikmeden uygulamaya geçirmesi tepkilere yol açtı. Ancak "durum her an değişebilir" diyen Orlov, "Bu Rusya'da hak ve özgürlüklere yönelik gerçek bir tehdittir" dedi.

"Yabancı ajan" sivil toplum örgütlerinin casusluk faaliyetlerine karıştığı anlamına gelmiyor ancak Rusça dilinde, vatansever olmayan bir davranış gibi olumsuz bir algı yaratıyor.