Rusya, İran ve Suriye’den Bağdat’ta ortak koordinasyon merkezi

Rusya’nın Suriye’den sonra Irak’ta da DAİŞ çetelerine karşı savaşa müdahil olacağına dair iddialar somut adımlarla destekleniyor.

Irak’ın başkenti Bağdat’ta Rusya, İran ve Suriyeli subayların da yer aldığı bir koordinasyon merkezinin kurulduğu bildirilirken, tüm dünya Vladimir Putin’in yarın BM’de yapacağı konuşmayı bekliyor.

Rus haber ajansı Interfax’ın askeri ve diplomatik kaynaklara dayandırdığı haberinde, Bağdat’ta Irak, İran, Suriye ve Rusya askeri uzmanlarının içinde olduğu bir ortak koordinasyon merkezi oluşturulduğu bildirildi. Habere göre, ortak koordinasyon merkezinde DAİŞ terör örgütüne karşı yapılacak operasyonlar için bilgi paylaşımı başta olmak üzere işbirliğinin başlatıldığı kaydedildi.

Bağdat’taki merkezin koordinesinin ilk olarak Iraklı bir askeri yetkilide olduğu ve sırasıyla diğer ülkelerden subayların da koordineyi yürütecekleri de belirtildi.

DAİŞ’e karşı Suriye, Irak, İran ve Rusya’nın başlattığı bu işbirliğinde ilk aşamada sadece istihbarat ve bilgi paylaşımının söz konusu olduğu, ancak ileriki dönemlerde ortak askeri harekatların da koordine edilebileceği de verilen bilgiler arasında.

Irak Dışişleri Bakanı İbrahim Caferi de, Birleşmiş Milletler (BM)’nin New York’taki Genel Kurulu esnasında yaptığı açıklamada, DAİŞ’e karşı mücadelede kısmen de olsa başarılar elde ettiklerini söyledi. Ordu birliklerinin DAİŞ çetelerini Musul’un kuzeyine çekilmeye zorladıklarını belirten Caferi, Musul’un geri alınması konusunda ise ‘iyimser’ olduklarını kaydetti.

Ancak Caferi, ABD öncülüğündeki koalisyon birliklerinin desteği konusunda ‘yeterli değil’ yorumunda bulundu. Caferi, koalisyon uçaklarının bombardımanlarının süreklilik arz etmediğini ve gelecekte daha yoğun bombardımanlar yapılmasını umduklarını da sözlerine ekledi.

DAİŞ çetelerinin Haziran 2014’de işgal ettikleri Musul kenti ile daha önce kontrolünü sağladıkları Anbar vilayetinin geri alınması için askeri harekat henüz başlamadı. Uzmanlar, Irak ordusunun henüz geniş kapsamlı bir saldırıya başlaması için bölgede yeterli düzeyde kontrolü sağlamamış olduğunu düşünüyorlar.

Rusya’nın Irak’ta DAİŞ’le mücadele konusundaki tavrı dikkat çekerken, Suriye’nin aksine herhangi bir askeri varlığı bulunmuyor. Rusya’nın son haftalarda Suriye’nin Lazkiye vilayetine onlarca uçak, helikopter ve tank gönderdiği ve bir askeri üs kurduğu iddia ediliyor.

Devlet Başkanı Vladimir Putin ise yarın New York’daki BM Genel Kurulu’nda konuşacak. Putin’in konuşmasında Suriye ve Irak’da DAİŞ ile mücadelede alacağı tavra ilişkin ipuçlarını vermesi bekleniyor.