Rusya’nın sera gazı azaltma hedefi; en az yüzde 25

Aralık ayında Fransa’nın başkenti Paris’te yapılacak iklim zirvesi öncesinde ülkeler sera gazı salınımlarına ilişkin hedeflerini yayınlamaya devam ediyorlar.

Aralık ayında Fransa’nın başkenti Paris’te yapılacak iklim zirvesi öncesinde ülkeler sera gazı salınımlarına ilişkin hedeflerini yayınlamaya devam ediyorlar.

Atmosfere salınan karbondioksit (CO2) oranının yüzde 5’inden az bir kısmından sorumlu tutulan Rusya, 2030’a kadar en az dörtte birlik bir azalma hedefliyor.

Rusya’dan yapılan açıklamada, 2020 yılı sonrası için geçerli olacak küresel ısınma hedefleri paylaşıldı. Buna göre, Rusya’da salınan sera etkili gazların salınımının 1990 yılına oranla yüzde 25 ile 30 arasında azaltılacağı belirtildi. Bu hedefler 2030 yılına kadar gerçekleştirilecek.

Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde Aralık ayında yapılacak İklim Zirvesi’nde Kyoto Protokolü’nün yerini alacak olan yeni uluslararası sözleşmenin imzalanması hedefleniyor. Son olarak BM gözetiminde yapılan son toplantıda, dünya ülkelerinin 2030 yılına kadarki küresel ısınma hedeflerinin beyan etmesi isteniyordu.

Rusya’dan önce de Avrupa Birliği (AB)’nin yanı sıra Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Kanada, Norveç ve İsviçre gibi ülkeler sera etkili gazların salınımına ilişkin hedeflerini açıklamışlardı.

Uzmanlar, felaketlere yol açabilecek iklimsel değişimlerin önlenebilmesi için küresel ısınnanın bu yüzyılın sonuna kadar 2 dereceyle sınırlı kalması gerektiğini savunuyorlar. Küresel ısınmada baz olarak sanayi devrimi öncesindeki yeryüzü sıcaklığı alınıyor.

Bilimsel veriler, yeryüzü sıcaklığının son 200 yılda 0,9 arttığını gösteriyor ve ısınmanın 3-4 derece olması halinde dünyanın birçok yerinde iklimsel felaketleri yaşanacak. Bu da, onlarca ada ülkesinin önemli bir bölümünün sular altında kalmasına ve tarımsal alanların yok olmasına yol açacak.