Rusya: Suriye'nin Rus misketi kullandıðına dair kanıt yok

Rusya: Suriye'nin Rus misketi kullandıðına dair kanıt yok

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye’de Rus yapımı misket bombalarının kullanıldıðı yönündeki bilgilerin doðrulanamayacaðını söyledi.

Rus bakan Lüksemburg’daki ziyareti sırasında gazetecilere yaptıðı açıklamada “Doðrulanmadı. Mevcut durumda, (Yakın Doðu’da) çok sayıda silah var, Suriye ve diðer bölge ülkelerine büyük miktarlarda teslimatlar yapıldı” dedi.

Bakan Lavrov, “Bu çatışmanın uluslararasılaşma coðrafyası yeterince geniştir ve silahlar burada bolca bulunuyor” ifadelerini kullanırken, kimin silah ve cephane teslimatı yaptıðı, bunların nereden geldiði ve nasıl teslim edildiklerinin tespit etmenin zor olduðunu söyledi.

Bu açıklamada Amerikan insan hakları organizasyonu HRW tarafından yayınlanan bir rapor sonrasında geldi. Human Rights Watch, Suriye’nin Sovyet yapımı misket bombalarını sivil halk karşı kullandıðını belirtmişti.

TÜRKÝYE’NÝN MÝSKET BOMBALARI

Bölgede Türkiye de yıllardan beridir Kürtlere karşı misket bombaları kullanıyor. Bu bombalar defalarca görüntülendi ve özellikle Güney Kürdistan’da çok sayıda kişinin ölmesi ve yaralanmasına yol açtı. Ancak uluslararası kuruluşlar halen Türkiye’nin kullandıðı yasaklı silahlara da dokunmaktan uzak duruyor.