Rusya: Suriye tavrımız 'asla' deðişmeyecek!

Rusya: Suriye tavrımız 'asla' deðişmeyecek!

Bir Rus yetkilinin silahlı muhalefetin kazanabileceði yönündeki “şaşırtıcı” açıklaması ardından Dışişleri Bakanlıðı Sözcüsü Alexandre Lukaçeviç, “Tavrımızı asla deðiştirmedik ve asla deðiştirmeyeceðiz” dedi.

Perşembe günü Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mikhael Bogdanov, yaptıðı açıklamada Suriye muhalefetinin rejim karşısında bir zaferinin hesap dışı olmadıðını söylemişti.

Itar-Tass haber ajansına göre Mikhail Bogdanov, yaşananlara karşıda bakmak gerektiðini belirterek, “Suriye hükümet ve rejimi giderek daha fazla ülkenin kontrolünü kaybediyor” demişti. Rusya’dan gelen bu açıklamadan sonra NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen de, Suriye rejiminin yıkılmaya yakın olduðunu belirterek, “Bu sadece bir zaman sorunu” diye belirtmişti.

Bugün bir açıklama yapan Rusya Dışişleri Bakanlıðı Sözcüsü Alexandre Lukaçeviç, “Tavrımızı asla deðiştirmedik ve asla deðiştirmeyeceðiz” vurgusunu yaptı.

Rusya’nın son açıklaması ise ABD’nin Türkiye’ye Patriot bataryaları yerleştireceðini bildirmesi sonrasına denk geldi. Hollanda’nın ardından ABD de bugün Türkiye’ye Patriot füze bataryaları yerleştirme niyetini ortaya koydu. ABD, füze savunma sisteminin korunması için de 400 asker Türkiye’ye göndereceklerini bildirdi.

NATO üyesi ülkelerin dışişleri bakanları 30 Kasım günü, “Suriye’nin olası saldırılarına karşı korumak için” Türkiye’ye Patriot füze sistemlerinin yerleştirilmesine ona verdi. Türkiye’nin ihtiyaç duyduðu balistik füzeleri tespit edebilen PAC-3 Patriot füzeleri sadece üç NATO ülkesinde bulunuyor: Hollanda, Almanya ve ABD.

Almanya ve Hollanda, her biri iki Patriot bataryaları verecek. Füze savunma sistemlerini gözetmek iddiasıyla Almanya yaklaşık 400, Hollanda ise 360 asker gönderecek.

Alman Dışişleri Bakan Yardımcısı Michael Link, Alman vekiller önünde yaptıðı açıklamada mevcut projelerin füze savunma sistemlerini Suriye’nin kuzey sınırına 100 km mesafedeki Maraş’a yerleştirilmesini öngördüðünü söyledi.

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, üç ülkenin Türkiye’ye mümkün olan en hızlı sürede Patriot sistemlerini yerleştirmek için geniş bir şekilde çalıştıklarını belirtti. Rutte, NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen ile Perşembe günü yaptıðı görüşme ardından “Ocak ayı sonuna kadar fonksiyonel olmalarını bekliyoruz” dedi.

Rutte, yer konusuna ittifaklarının karar vereceðini belirtirken, füzelerin yerleştirilmesinden önce birçok sorunun tartışılması gerektiðini sözlerine ekledi.