Rusya Suriye’ye savaş uçaðı satışını askıya aldı

Rusya Suriye’ye savaş uçaðı satışını askıya aldı

Rusya, yıl sonuna kadar Suriye'ye sevk etmeyi planladıðı 40 adet Yak-130 savaş uçaðının ihracatını askıya aldıðını açıkladı.

Rusya Askeri Ýşbirliði Kurumu'ndan yapılan açıklamada, yıl sonuna kadar Şam'a gönderilmesi planlanan Yak-130 savaş uçaðının sevkinin askıya alınmasında bu ülkedeki şiddet olaylarının devam etmesi neden olarak gösterildi. Askeri Ýşbirliði Kurumu Başkan yardımcısı Viyaçeslav Zirkaln, Ýngiltere'de Farnborough Savunma Sanayi Fuarı'nda yaptıðı açıklamada, "Son olaylar nedeniyle Suriye'ye savaş uçaklarının sevkiyatı çok küçük bir ihtimal" dedi.

Rusya, Suriye'de şiddet olayları başlamadan önce Şam'la 550 milyon dolar karşılıðında 40 adet Yak-130 savaş uçaðı satışı konusunda anlaşmıştı. Yak-130 savaş uçakları, Rusya'nın silah envanterinde eðitim uçakları olarak yer alıyor. Ancak bu uçaklara istendiðinde silah da takılabiliyor.

Bu arada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suriye'de barışın saðlanması için dış müdahaleden çok rejimle muhalifler arasında diyaloða ihtiyaç olduðunu söyledi. Suriye'ye dış müdahalenin sadece BM Güvenlik Konseyi kararıyla mümkün olduðunu savunan Putin, "Tarafları siyasi uzlaşıya ikna etmek için mümkün olan herşeyi yapmamız gerektiði kanısıdayım" dedi.