Rusya: Ulusal Koalisyon tüm Suriye muhalefetini birleştiremez!

Rusya: Ulusal Koalisyon tüm Suriye muhalefetini birleştiremez!

Rusya ile ABD öncülüğünde yapılmak istenen Cenevre-2 toplantısını önkoşula bağlamak isteyen Suriye Ulusal Muhalefet Koalisyonu'na Rusya'dan bir tepki daha geldi. Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, koalisyonun tüm Suriye muhalefetini birleştiremeyeceğini kaydetti.

Rusya'nın Sesi radyosuna göre Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Ulusal Koalisyon tüm Suriye muhalefetini birleştiremez" dedi.  

Lavrov, "muhalefet yapıları bünyesinde bile çoğunluğu temsil etmeyen Ulusal Koalisyon'un SUriye halkının tek temsilcisi rolü oynamayı hesapladığı" tepkisinde bulundu.

Ulusal Koalisyon, Suriye'ye ilişkin Cenevre-2 toplantısını hazırlamak için Moskova'ya gitmeyi reddetmişti.

BM ve ArapLigi Özel Elçisi Lakhdar Brahimi'nin de istediği Suriye muhalefeti ve Başar El Esad rejiminin önkoşulsuz olarak aynı masaya oturması çabaları henüz bir sonuç vermedi. 25 Kasım'da yapılması öngörülen ikinci Cenevre konferansının da tarihi netleştirilemedi.  Suriye muhalefeti, konferansa katılımlarını netleştirmek amacıyla 9 Kasım'da İstanbul'da toplanacak. Koalisyon, Başar El Esad'ın gidişi konusunda güvence verilmesini istiyor. 

Muhalefet kendi içinde çok bölünmüş durumda. Özellikle Suudi Arabistan, Katar ve Türkiye'nin etki alanları içerisindeki gruplardan ciddi bir temsiliyet beklenmiyor.  Koalisyonun başkanı Cenevre'ye gitmeyeceğini açıklayarak, koalisyonun katılması halinde bölünme tehdidinde bulunmuştu. Buna rağmen BM özel elçisi barışın Suriye'de mümkün olduğunu ve Cenevre-2'nin bir varsayımdan ibaret olmadığını düşünüyor.